Ποια είναι η «Αλεξ»; -Το νέο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ - iefimerida.gr

Ποια είναι η «Αλεξ»; -Το νέο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο μυθιστόρημα του γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ είναι ένα δυνατό θρίλερ, με μπερδεμένη πλοκή και πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες, που δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι ένας πληγωμένος άνθρωπος δεν ξεχνάει ποτέ, δεν συγχωρεί τίποτε και κανέναν. Διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

«Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί είναι: Δε θέλω να πεθάνω, όχι έτσι, όχι τώρα. Είναι κουλουριασμένη, με το στόμα γεμάτο εμετούς, σε εμβρυϊκή στάση, με το κεφάλι έτοιμο να σπάσει, νιώθει να της τραβούν άγρια τα χέρια πίσω από την πλάτη, τα της τα δένουν, το ίδιο και τους αστραγάλους της. Δεν θέλω να πεθάνω τώρα, σκέφτεται η Άλεξ. Η πίσω πόρτα κλείνει απότομα, η μηχανή μαρσάρει, επιταχύνοντας το όχημα ξεκολλάει από το πεζοδρόμιο, δε θέλω να πεθάνω τώρα», γράφει ο Πιερ Λεμέτρ στις πρώτες σελίδες της ιστορίας και φανερώνει αμέσως τις προθέσεις του.

Το «Άλεξ» αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που πέφτει θύμα απαγωγής. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ενημερώνει την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα: καμιά καταγγελία, καμία αναζήτηση, κανένα όνομα. Ο αστυνόμος Καμίγ Βεροβέν, ο οποίος μετά την εξαφάνιση της γυναίκας του αρνείται να ασχοληθεί με απαγωγές, αναλαμβάνει, τελικά, την περίεργη εξαφάνιση. Όταν ο Βεροβέν ανακαλύπτει τον χώρο που κρατούσαν κλεισμένη την Άλεξ, εκείνη έχει ήδη αποδράσει. Και τότε ξεκινάει μια νέα αναζήτηση: Πού βρίσκεται η Άλεξ; Γιατί κρύβεται; Και ακόμη: Ποια είναι η όμορφη Άλεξ; Ποιος την γνωρίζει πραγματικά; Για ποιο λόγο την απήγαγαν;

Ο Πιερ Λεμέτρ γράφει ένα σκληρό μυθιστόρημα, με πολλή ένταση, περισσότερη βία, περίεργους χαρακτήρες, αναρίθμητες ανατροπές κι ένα φινάλε που θα εντυπωσιάσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη. Ο συγγραφέας, δηλωμένος λάτρης του Χίτσκοκ και των ταινιών του, χειρίζεται με μαεστρία τον ανυποψίαστο αναγνώστη και δεν τον αφήνει στιγμή να ησυχάσει: Ποιος είναι ο θύτης εδώ; Ποιος είναι το θύμα; Μήπως το θύμα είναι ο θύτης; Ο αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει τα όσα διαβάζει, αναρωτιέται συνεχώς, ενώ η αγωνία κορυφώνεται και τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα μέχρι τις τελευταίες σελίδες.

«Ο μαιτρ Λεμέτρ» λένε οι Γάλλοι, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του συγγραφέα, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος, ο Λεμέτρ τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημα «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά», που εκτυλίσσεται στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ιστορία της Άλεξ ξαναβρίσκει τον αγαπημένο του ήρωα, τον αστυνόμο Καμίγ Βεροβέν. H έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραψε: «Ο Πιερ Λεμέτρ ανεβάζει το είδος του νουάρ σε ένα ύψος σπάνιο για γάλλο συγγραφέα: εκεί όπου βρίσκεται η κλασική λογοτεχνία». Ο ίδιος ο συγγραφέας δεν παραλείπει, στο τέλος του βιβλίου, να ευχαριστήσει τον Ρολάν Μπαρτ, τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και τον Μαρσέλ Προυστ.

INFO
ΑΛΕΞ
Συγγραφέας: Pierre Lemaitre
Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ
Εκδόσεις Μίνωας
Σελ.: 496

Ποια είναι η «Αλεξ»;  -Το νέο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ | iefimerida.gr 0
Ποια είναι η «Αλεξ»;  -Το νέο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ