Το Επί Κολωνώ μας συστήνει την ηρωίδα της Καισαριανής «Αθηνά Χατζηεσμέρ» [εικόνες & βίντεο]

Λίγο πριν από την εκτέλεσή της από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, η αληθινή ηρωίδα κάνει (επί σκηνής) έναν τελευταίο απολογισμό.

Σκόρπιες σκέψεις περνούν από το μυαλό της Αθηνάς το τελευταίο της βράδυ στα κρατητήρια των φυλακών Χατζηκώστα. Πλέον μετράει τα λεπτά που τη χωρίζουν από την εκτέλεσή της στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη από τους κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, λίγες μέρες πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Αυτό είναι το κείμενο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, με πρωταγωνίστρια την Ηλιάνα Μαυρομάτη, που μας μιλάει για το έργο.


«Το έργο έχει στοιχεία μυθοπλασίας βασισμένα πάντα στη ζωή και τη δράση της Αθηνάς, όπως έχουν προκύψει μέσα από την έρευνα της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, το κορίτσι που έχει πλάσει η φαντασία μου είναι ένα απλό παιδί της εποχής της και της τάξης της, που καθοδηγείται από βαθύ αίσθημα δικαίου και καταλήγει στον ηρωισμό ερήμην της» μας λέει για το ρόλο της η Ηλιάνα Μαυρομάτη και ολοκληρώνει «Όπως και σε κάθε αγωνιστή επαναστάτη, έτσι και σ’ εκείνη θα έλεγα ότι κυριαρχεί η πίστη και αγάπη στον άνθρωπο και το όραμα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία. Μια απέραντη αγάπη για τη ζωή».


Σαφώς και δεν πρόκειται για εύπεπτη κωμωδία, ή για ένα έργο από αυτά που επιλέγεις να δεις για να το ρίξεις έξω και αυτό είναι κάτι που οι συντελεστές γνωρίζουν καλά. «Είναι λογικό ένα μέρος του κοινού να ψάξει μια περισσότερο ανάλαφρη διασκέδαση. Ο στόχος μας δημιουργώντας αυτήν την παράσταση ήταν να επικοινωνήσουμε με το κοινό σε ένα άλλο επίπεδο. Θα έλεγα περισσότερο πολιτικό και υπαρξιακό» λέει η Ηλιάνα Μαυρομάτη.
Και ποια φράση της ηρωίδας μας προτείνει να κρατήσουμε φεύγοντας από την παράσταση; «Αν ρωτήσουν καμιά Αθηνά του μέλλοντος πού μένει, εκείνη θα τους πει: στην οδό Λευτεριάς στον αριθμό “Μήλο μου και μανταρίνι”. Γι’ αυτό τώρα πολεμάμε και τραγουδάμε».

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

Η ηθοποιός που ερμηνεύει την ηρωΐδα
Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ήταν υποψήφια τον Μάρτιο του 2015 για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Πέρσι την είδαμε στην τεράστια εισπρακτική επιτυχία του θεάτρου Πορεία «Η μεγάλη χίμαιρα». Είναι κόρη των ηθοποιών Βασίλη Μαυρομάτη και Λίλας Καφαντάρη.

Η παράσταση
«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου
Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος
Μουσικός επί σκηνής: Ισίδωρος Πάτερος.
Θέατρο Επί Κολωνώ (Σκηνή Black Box): Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ 210 5138067
Παραστάσεις: Παρασκευή (8:15 μμ), Σάββατο (7:00 μμ και 9:30 μμ), Κυριακή (7:00 μμ)
Εισιτήρια: γενική είσοδος (12 ευρώ), κάθε Σάββατο απόγευμα (8 ευρώ)
Διάρκεια: 80’

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ