Αντισυλληπτικά και εγκυμοσύνη κατά του καρκίνου των ωοθηκών - iefimerida.gr

Αντισυλληπτικά και εγκυμοσύνη κατά του καρκίνου των ωοθηκών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ευεργετικά» κατά του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα αντισυλληπτικά χάπια για τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν επί τουλάχιστον μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων ερευνητών.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την σχετική μελέτη, στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», συμπέραναν πως το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο, με δεύτερο παράγοντα προστασίας να είναι οι γεννήσεις. Κατά 29% μειώνεται η πιθανότητα του εν λόγω καρκίνου να εμφανιστεί, εάν μία γυναίκα μείνει έγκυος, εν συγκρίσει με όσες δεν έμειναν ποτέ. Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι πως όσο πιό μεγάλη είναι μία οικογένεια τόσο λιγότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ενώ κάθε παιδί μειώνει το ποσοστό κατά 8%.

Επισημαίνεται επίσης πως το πόσο μεγάλη προστασία προσφέρει το χάπι, διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο οι γενετικοί παράγοντες. Όπως και με τις άλλες μορφές καρκίνου, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνει με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, 28 στις 100.000 γυναίκες που χρησιμοποίησαν το χάπι για 12 μήνες ή λιγότερους, θα αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, ποσοστό που μειώνεται στις 15 γυναίκες εάν έχουν μείνει ποτέ έγκυοι, και η χρήση του χαπιού έχει γίνει για περισσότερο από 10 χρόνια. Αν μια γυναίκα δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, ο κίνδυνος καρκίνου εκτιμήθηκε σε αναλογία 34 γυναικών ανά 100.000, ενώ πέφτει στις 24 ανά 100.000 μετά από μία εγκυμοσύνη.

Πάλι, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα καθώς και η έγκαιρη διάγνωση. Στη νέα έρευνα συμμετείχαν η Α.Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κ.Τσιλίδης της μονάδας επιδημιολογίας καρκίνου του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ