Έρευνα: Αναποτελεσματικό το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο - iefimerida.gr

Έρευνα: Αναποτελεσματικό το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο

εμβόλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νεα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε πως χρειάζεται καινούριο αντιγριπικό εμβόλιο, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως τα υπάρχοντα δεν καλύπτουν πλέον μεγάλο φάσμα πληθυσμού.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Μάικλ Όστερχολμ, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», δημοσίευσαν έρευνα στο περιοδικό «Lancet Infectious Diseases», που αναφέρει πως, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αγγίζει το 59% και όχι το 79-90%, όπως πιστεύαμε παλαιότερα.

«Έχουμε κολλήσει σε ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί εδώ και 60 χρόνια περίπου, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα στο μεταξύ», δήλωσε ο Όστερχολμ, ο οποίος φοβούμενος μία ενδεχόμενη μελλοντική πανδημία καλεί την επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσει μία νέα γενιά εμβολίων. Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) περίπου 5.700 επιστημονικές μελέτες για τα αντιγριπικά εμβόλια, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Κίνδυνος υπάρχει και για τις «ευαίσθητες ομάδες», δηλαδή τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι απειλούνται περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης. Η υπάρχουσα δυστυχώς αντίληψη, πως έχουμε ένα «αρκετά καλό» εμβόλιο εμποδίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός νέου, δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων.

Στο διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας «International Journal of Obesity» δημοσιεύτηκε μία ξεχωριστή έρευνα από το πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνα, η οποία καταλήγει στο ότι οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά μπορεί να χρειάζονται αυξημένη προστασία από τη γρίπη. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν την γρίπη κάτι που είχε παρατηρηθεί και το 2009 με την επιδημία του ιού Η1Ν1, ενώ το υπάρχον εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό λόγω της μειωμένης ικανότητος του οργανισμού τους να παράγει αντισώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ