«Πόλεμος» Κυπρίων - Βρετανών για το χαλούμι - iefimerida.gr

«Πόλεμος» Κυπρίων - Βρετανών για το χαλούμι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις έντονες ενστάσεις Βρετανών παραγωγών «χαλουμιού» για την κίνηση των Κυπρίων παραγωγών να διεκδικήσουν την κατοχύρωση του τυριού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κάτω τα χέρια από το χαλούμι μας».

Βρετανοί τυροπαραγωγοί δηλώνουν ότι παρασκευάζουν το δημοφιλές και στη Βρετανία τυρί εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια και εκφράζουν την οργή τους για την πιθανότητα να μην τους επιτρέπεται στο μέλλον η χρήση του όρου χαλούμι για το προϊόν τους.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ειδικών Τυροπαραγωγών Βρετανίας, περίπου 300 με 400 τόνοι χαλουμιού παρασκευάστηκαν στη χώρα το 2014.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο Υπουργείο Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας υπέβαλε επίσημη ένσταση κατά της κυπριακής αίτησης καταχώρισης ΠΟΠ για το χαλούμι, με τους Βρετανούς χαλουμοπαραγωγούς να κάνουν λόγο για «καταστροφή» τους εφόσον εγκριθεί το κυπριακό αίτημα από την ΕΕ.

«Πόλεμος» Κυπρίων - Βρετανών για το χαλούμι | iefimerida.gr 0

Η Telegraph παραθέτει απόψεις που αμφισβητούν την κυπριακή ιστορική προέλευση του χαλουμιού, με μια θεωρία να το θέλει αιγυπτιακής έμπνευσης προϊόν, σημειώνοντας επίσης ότι το τυρί παρασκευάζεται σε πολλές άλλες χώρες, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία ή τον Καναδά.

Σημειώνεται επίσης πάντως ότι η κυπριακή αίτηση έχει τη στήριξη μεταξύ άλλων του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως υπόθεση που δείχνει μια συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δύο εκ των Βρετανών τυροκόμων δε, ένας εκ των οποίων κυπριακής καταγωγής, υποστηρίζουν ότι το χαλούμι που παράγεται στη Βρετανία είναι ανώτερης ποιότητας από πολλά κυπριακά, πιο πιστό στην παράδοση που το θέλει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και όχι από αγελαδινό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαλούμι ΠΟΛΕΜΟΣ κύπριοι Βρετανοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ