Έκθεση της συλλογής ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη Θεσσαλονίκη [εικόνες]

Ο Καζαντζάκης συνδιαλέγεται με διεθνούς φήμης εικαστικούς

Τι δουλειά έχει η Marina Abramovic με την «Ασκητική» του Καζαντζάκη;
Συνολικά 28 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική» φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής.
Πρόκειται για την έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου (Αποθήκη Β1, λιμάνι).
Μέσα από καμβάδες και εγκαταστάσεις το μάτι του θεατή διαπερνά το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα με αποτέλεσμα τον ίδιο το θάνατο.
Η έκθεση ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου, αντλώντας έμπνευση από το έργο του μεγάλου στοχαστή και αυτή είναι η πρώτη παρουσία του οργανισμού ΝΕΟΝ στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον το χειρόγραφο της Ασκητικής θα φιλοξενηθεί στην έκθεση και μάλιστα σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε σύμπραξη με το Μουσείο Καζαντζάκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, κατά το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2015.

Παρουσιάζονται έργα των εικαστικών: Marina Abramovic, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Helen Chadwick, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger.


Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη
«Flying over the Abyss - Η Υπέρβαση της Άβυσσος», του οργανισμού ΝΕΟΝ
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης: Αποθήκη Β1 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Διαρκεί: έως 29/11
Λειτουργεί: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή (10.00-18.00), Παρασκευή (10.00-22.00), Δευτέρα κλειστά.
Ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο στις 12:00, ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.
Τιμή εισητηρίου: 3 ευρώ, 1,5 ευρώ (φοιτητικό-μαθητικό). Ισχύουν ατέλειες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ