Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος André Glucksmann σε ηλικία 78 ετών - iefimerida.gr

Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος André Glucksmann σε ηλικία 78 ετών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλυξμάν πέθανε χθες σε ηλικία 78 ετών, ανακοίνωσε ο γιος του Ραφαέλ στη σελίδα του στο Facebook.

"Ο πρώτος και καλύτερος φίλος μου δεν υπάρχει πια. Είχα την αφάνταστη τύχη να γνωρίσω, να γελάσω, να συνομιλήσω, να ταξιδέψω, να παίξω, να κάνω τα πάντα και τίποτε απολύτως με έναν τόσο καλό, όσο και ευφυή άνθρωπο. Λοιπόν, ο πατέρας μου πέθανε χθες το βράδυ", έγραψε ο σκηνοθέτης Ραφαέλ Γκλυξμάν για τον πατέρα του.

Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος André Glucksmann σε ηλικία 78 ετών | iefimerida.gr 0


Πρώην βοηθός του Ρεμόν Αρόν στη Σορβόννη, φίλος του Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Αντρέ Γκλυξμάν αποτελούσε, με τον Μπερνάρ Ανρί Λεβί, μέλος του κινήματος των «νέων φιλοσόφων». Μαχητής για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, είχε υπερασπιστεί τους «boat people» απέναντι στον Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν και πρόσφατα είχε πάρει θέση για μια καλύτερη μεταχείριση των Ρομά στη Γαλλία. Αντιστάθηκε σε όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού και στήριξε την επίθεση εναντίον των Σέρβων την εποχή του πολέμου στο Κόσοβο, το 1999.

Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος André Glucksmann σε ηλικία 78 ετών | iefimerida.gr 1


Ο Αντρέ Γκλυξμάν γεννήθηκε το 1937, υπήρξε μαοϊκός αλλά διέκοψε θεαματικά με τον μαρξισμό το 1875 δημοσιεύοντας το βιβλίο «Η μαγείρισσα και ο ανθρωποφάγος». Το 2007 υποστήριξε τον Νικολά Σαρκοζί αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και άσκησε την αυτοκριτική του. Υπερασπίστηκε τους αμφισβητίες της Ανατολικής Ευρώπης και τους Τσετσένους και οι πολιτικές του απόψεις τον κατατάσσουν στους νεοσυντηρητικούς της Γαλλίας.

Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος André Glucksmann σε ηλικία 78 ετών | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πέθανε φιλόσοφος Αντρέ Γκλυξμάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ