Το νέο μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη - iefimerida.gr

Το νέο μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη

Ελσίνκι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι το πλαστικό με τις μπίλιες αέρα, με το οποίο τυλίγουμε εύθραυστα αντικείμενα. Πρόκειται για τον τίτλο του νέου μυθιστορήματος της Άντζελας Δημητρακάκη.

Άραγε, όσοι λαμβάνουν μία απόφαση βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απ' όσους αρνούνται να λάβουν; Είναι δυνατόν ν' αλλάξεις χωρίς να καταστρέψεις - ιδίως όσους αγαπάς; Και όσο για τα υπέροχα παραμύθια των παιδικών σου χρόνων, γίνονται επικίνδυνα όταν έρθει η στιγμή να τα πάρεις στα σοβαρά;

Το νέο μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη  | iefimerida.gr 0

Η Αντζελα Δημητρακάκη συνθέτει ένα έργο με πέντε αλληλοσυμπληρούμενες ιστορίες πέντε ηρώων, που όλοι τους αντιμετωπίζουν τα δικά τους σκληρά, προσωπικά διλήμματα σε διαφορετικά ο καθένας μέρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Η αφήγηση αρχίζει με την Αντιγόνη, μια συγγραφέα που ζει στο παγωμένο Ελσίνκι και αποφασίζει να εξαφανιστεί από τη ζωή του 6χρονου γιου της, ο οποίος θα μεγαλώσει πλέον μόνο με τον πατέρα του.
Αντίστοιχα, κάθε ιστορία του βιβλίου, είτε εκτυλίσσεται στο Ελσίνκι, είτε στη Βαρκελώνη, είτε στην Αθήνα, είναι γεμάτη από αρνήσεις και αναθεωρήσεις.

Το νέο μυθιστόρημα της Άντζελας Δημητρακάκη  | iefimerida.gr 1

Ο Γερμανός στοχαστής Βάλτερ Μπένγιαμιν

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος, είναι η έκδηλη παρουσία σε κάθε αφήγηση, του διάσημου στοχαστή του 20ου αιώνα Βάλτερ Μπένγιαμιν. Πρόκειται για τον Γερμανό μαρξιστή δοκιμιογράφο και φιλόσοφο ο οποίος συνδέθηκε με τη Σχολή της Φρανκφούρτης, επηρεάστηκε από τα γραπτά του Μπέρτολ Μπρεχτ και ανέπτυξε μια τολμηρή κριτική της σύγχρονης κοινωνίας και πολιτισμού.
Όσο για τον τίτλο του βιβλίου, όπως εξηγεί η συγγραφέας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, πάνω σε μια βόλτα με μηχανή, όταν είδε στο δρόμο κάτι διαφημιστικές ταμπέλες που έγραφαν «Αεροπλάστ». Μια λέξη άγνωστη σε αυτήν τότε, χωρίς κανέναν συμβολισμό. Αργότερα έμαθε, ότι αεροπλάστ λέγεται στις μεταφορές, το νάιλον υλικό με με τις μπίλιες, με το οποίο τυλίγουμε κάτι εύθραυστο για να μην σπάσει. «Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τέτοιο νόημα; Όλοι έχουμε κάτι που θέλουμε να διασώσουμε» λέει η ίδια σε συνέντευξη της στην Καθημερινή.

Η Αντζελα Δημητρακάκη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1968. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στα Πανεπιστήμια Essex και Reading της Βρετανίας. Έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο, με έμφαση στην πολιτική διάσταση και την παρεμβατικότητα της τέχνης από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Εκτός από τη συλλογή διηγημάτων το «Αεροπλάστ» έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων «Το άνοιγμα της μύτης» (Οξύ 1999), τα μυθιστορήματα «Ανταρκτική» (Οξύ 1997, αναθεωρημένη έκδοση 2006), «Αντιθάλασσα» (Οξύ 2002), «Το μανιφέστο της ήττας» (Εστία 2006), «Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα» (Εστία 2009) κ.ά., ενώ διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες.

Διδάσκει θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.


Δείτε το βίντεο «Mountain Live» μια βιοπολιτική ανάγνωση της Αντζελας Δημητρακάκη

Το βιβλίο
«Αεροπλάστ», της Αντζελας Δημητρακάκη
Εκδόσεις της Εστίας
392 σελ.
Τιμή: 21 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟΠΛΑΣΤ Άντζελα Δημητρακάκη Εστία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ