Η νέα ζωή του Μιχαήλ Σαακασβίλι -Από πρόεδρος της Γεωργίας έγινε κυβερνήτης στην Ουκρανία [εικόνες] - iefimerida.gr

Η νέα ζωή του Μιχαήλ Σαακασβίλι -Από πρόεδρος της Γεωργίας έγινε κυβερνήτης στην Ουκρανία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Μιχαήλ Σαακασβίλι ήταν πρόεδρος της Γεωργίας και είχε τολμήσει να τα βάλει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εχασε την εξουσία και έγινε κάτοικος Ουκρανίας. Σήμερα είναι διορισμένος κυβερνήτης της Οδησσού.


Ο Σαακασβίλι είναι σήμερα ισχυρό πρόσωπο της Ουκρανίας. Δεκάδες κάμερες τον ακολουθούν να κυκλοφορεί με το στυλ του πρώην πρωθυπουργού. Πριν από δύο χρόνια ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ήταν ο κυρίαρχος πρόεδρος που έβαλε τη Γεωργία στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ 2003 και 2013. Εγινε διάσημος όταν τα 'βαλε με τον Πούτιν και κυνηγήθηκε από τη θέση του.
Ο Σαακασβίλι ξανανεβαίνει τώρα στο πολιτικό προσκήνιο και επιστρέφει στα πράγματα.


Στην Οδησσό, ο Σαακασβίλι είναι κυβερνήτης. Δεν είναι τόσο λαμπερό όσο να είσαι πρόεδρος χώρας, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Στις 30 Μαίου 2015 ετέθη επικεφαλής της περιοχής στα νότια της Ουκρανίας. Η Οδησσός έχει την έκταση του Βελγίου. Στη θέση του κυβερνήτη διορίστηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον παλιό του φίλο, με τον οποίο σπούδασαν μαζί στο πανεπιστήμιο του Κιέβου. Την ημέρα του διορισμού του έγινε και πολίτης Ουκρανίας.
Ακόμη και πριν επισημοποιηθεί ο διορισμός του Σαακασβίλι, η Μόσχα τον είχε ήδη καταγγείλλει. «Ο Σαακασβίλι είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα εναντίον του λαού της Γεωργίας και διορίστηκε κυβερνήτης στην Οδησσό, εκεί που οι νεοναζί έκαψαν ανθρώπους χωρίς να τιμωρηθούν. Είναι ένα σύμβολο του τι είδους δημοκρατίας υπάρχει στο Κίεβο και η οποία επαινείται από τη Δύση», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κονσταντίν Ντολγκόφ.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ήταν πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 ως το 2013 και ανήλθε στην εξουσία μετά την επανάσταση των τριαντάφυλλων, την πρώτη λαϊκή εξέγερση στην πρώην σοβιετική ένωση την οποία καταδίκασε το Κρεμλίνο. Ο Σαακασβίλι ήταν άνθρωπος αγαπητός στη Δύση και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους φιλο-δυτικούς πολιτικούς της Ουκρανίας. Παρότι έκανε βαθιές τομές στη μάχη κατά της διαφθοράς, κατηγορήθηκε για αυταρχικές συμπεριφορές και κατηγορείται στη Γεωργία για «κατάχρηση εξουσίας».


««Ο μαχητής της διαφθοράς» καταζητείται στη χώρα του για υποθέσεις διαφθοράς», γράφει με κακεντρέχεια το αγγλόφωνο φιλορωσικό σάιτ Russia insider για τον Σαακασβίλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ