Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον κλειστό κόσμο της συνοικίας για γκέισες του Κυότο, όπου όλα μοιάζουν απαράλλαχτα από τον 17ο αιώνα, νεαρά κορίτσια ζουν ακόμη σήμερα όπως οι γκέισες του Μεσαίωνα.

Σφιγμένες στο παραδοσιακό κιμονό τους, με το πρόσωπο βαμμένο άσπρο σαν κιμωλία, ο γκέισες ή geikos όπως τις αποκαλούν, ζουν μόνο στο Κυότο. Γλιστρούν με χάρη κατά μήκος των δρόμων της συνοικίας Gion του Κυότο, πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο και από εκδήλωση σε εκδήλωση.
Οι γκέισες εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και μπαίνουν στα σπίτια για γκέισες σαν υπηρέτριες, αρχικά. Γρήγορα γίνονται maiko, μαθητευόμενες γκέισες με άλλα λόγια. Επί πέντε χρόνια, μαθαίνουν παραδοσιακό χορό, καλούς τρόπους και τέχνη συνομιλίας.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οταν φτάνουν σε ηλικία 20 ετών γίνονται οριστικά geiko. Η δουλειά τους; να κρατούν συντροφιά σε υψηλούς καλεσμένους, να πηγαίνουν σε δείπνα και γκαλά. Επιχειρηματίες και πολιτικοί είναι οι συνηθέστεροι πελάτες τους και ο λογαριασμός είναι αλμυρός για μια βραδιά με μία από τις 175 γκέισες του Κυότο.
Το Κυότο θεωρείται και σήμερα η πολιτιστική καρδιά της Ιαπωνίας, σε ό,τι υπάρχει πιο φίνο, πιο πλούσιο και πιο παραδοσιακό. Πολλοί Ιάπωνες έρχονται στο Κυότο για να μάθουν περισσότερα για την γιαπωνέζικη ταυτότητα. Είτε πρόκειται για καλλιτέχνες, γκέισες ή εργαζόμενους, οι κάτοικοι του Κυότο φέρουν τα σημάδια της βαριάς πολιτισμικής κληρονομίας σε όλα τα επίπεδα, από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν ως τον τρόπο ζωής.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το Κυότο έζησε για πάνω από 1.100 χρόνια στην καρδιά της αυτοκρατορίας. Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες και τεχνίτες της Ιαπωνίας μόνο στο Κυότο ήθελαν να δουλέψουν, όπου πλημμύριζε ο πλούτος και η αφθονία. Εργα από μπαμπού, τελετή τσαγιού, μουσική και πολύτιμα υφάσματα είναι μόνο μερικά από τα αριστουργήματα της μεσαιωνικής Ιαπωνίας που παραμένουν ως σήμερα ζωντανά στο Κυότο. Ενα τεράστιος και σοφιστικέ πολιτισμός ο οποίος διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και διαιωνίζει ένα πνεύμα χάρης και στυλ που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Οι γκέισες εκπροσωπούν μια από τις γνωστές όψεις της γιαπωνέζικης κουλτούρας. Ωστόσο, αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί, σήμερα οι γκέισες δεν είναι πόρνες. Δεν προσφέρονται στους πελάτες και δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν σχέση μαζί τους. Είναι γυναίκες με καλλιτεχνικά ταλέντα και πληρώνονται για να διασκεδάσουν με φινέτσα τους καλεσμένους τους.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Βέβαια, η παράδοση θέλει τις γκέισες να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ιστορία γύρω στο 1600 και ήταν πόρνες στις μεγάλες πόλεις. Ορισμένες από αυτές ανέπτυξαν αναμφισβήτητα καλλιτεχνικά ταλέντα ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τους πελάτες τους και να είναι ανταγωνιστικές και πιο ακριβοπληρωμένες.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Οι γκέισες είναι τόσο καλά εκπαιδευμένες που θεωρούνται ζωντανές αποδείξεις της γιαπωνέζικης παράδοσης. Η εποχή όπου τα νεαρά κορίτσια πωλούνταν από τους γονείς τους για να γίνουν γκέισες έχει παρέλθει και σήμερα αποφασίζουν μόνες τους να μπουν στο επάγγελμα. Οι ιδιοκτήτες των «σπουδαστηρίων» για γκέισες (okiya) ζητούν υψηλά δίδακτρα.
Oταν η εκπαίδευση ολοκληρωθεί, μια γκέισα μπορεί να εγκαταλείψει το okiya και να ζήσει μόνη της. Σε αυτό το στάδιο επιτρέπεται να έχει φίλο, αλλά αν παντρευτεί είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει τον ρόλο και τον τίτλο της γκέισα.
Είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος μια maiko από μια geiko : η geiko έχει πιο απλή κόμμωση, φοράει ένα απλό κιμονό με κοντά μανίκια. Η maiko έχει περίπλοκο χτένισμα, πολλά αξεσουάρ στα μαλλιά, σοφιστικέ κιμονό με μακριά μανίκια.
Οι maiko και οι geiko διασκεδάζουν τους πελάτες τους σε ακριβά εστιατόρια, σε αίθουσες εκδηλώσεων και σε σπίτια τσαγιού που θυμίζουν παραδοσιακά μπαρ της Ιαπωνίας. Η βραδιά ξεκινάει συχνά με ένα δείπνο υψηλής ιαπωνικής κουζίνας, το kaiseki. Οση ώρα τρώνε οι καλεσμένοι, οι γκέισα και οι μαθητευόμενες γκέισες μπαίνουν στην αίθουσα και συστήνονται στη διάλεκτο του Κυότο. Σερβίρουν το ποτό, μιλούν χαρωπά με τους πελάτες και ορισμένες φορές χορεύουν υπό τους ήχους του shamisen, όργανο που παίζει μια jikata.

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Οι βραδιές αυτού του τύπου κοστίζουν ακριβά: ένα δείπνο με μια maiko, μια geiko και μια jikata μπορεί να κοστίσουν ως 700 €, αλλά πρόκειται ούτως ή άλλως για μια μοναδική εμπειρία.
Στο Κυότο ζουν σήμερα 100 περίπου maiko και άλλες τόσες geiko. Οι γκέισες καλούνται πολλές φορές σε εκδηλώσεις και από πολιτιστικές οργανώσεις της Ιαπωνίας και εκπροσωπούν την βαριά πολιτιστική κληρονομία της χώρας.
Οι γκέισες αποτελούν τουριστική ατραξιόν του Κυότο και γίνεται το αδιαχώρητο στη συνοικία όπου κατοικούν και συχνάζουν. Πολλά νεαρά κορίτσια που παριστάνουν τις γκέισες και φοράνε τα παραδοσιακά ρούχα γεμίζουν τώρα τους δρόμους της πόλης, φωνάζουν μόνες τους τον πελάτη και αποκαλούνται «οι γκέισες για τουρίστες».

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Μια ματιά στα σοκάκια της συνοικίας με τις γκέισες:

Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Γιατί υπάρχουν ακόμη γκέισες στην Ιαπωνία -Μια παράξενη ζωή για νεαρές γυναίκες [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία γκέισες παράξενη παράδοση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ