Κοτόπουλο ζουμερό, με πιπεριές

Αυτή η συνταγή ονομάζεται Κοτόπουλο από τη χώρα των Βάσκων. Οι Βάσκοι πρόσθεταν σε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε παρακάτω και λίγη πιπεριά καυτερή Ezpeletako biperra, την έλεγαν γιατί ερχόταν από την βασκική πόλη Espelette.

Υλικά

  • 1 καλό κοτόπουλο βιολογικό, χωριάτικο
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 πιπεριές πράσινες και κόκκινες
  • Λίγη πιπεριά τσίλι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μπουκετάκι θυμάρι αν έχετε, αλλιώς τριμμένο
  • 500 γραμμάρια ντομάτες ώριμες, η αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • Λίγες πράσινες και μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

  • Ζητήστε να σας κόψουν το κοτόπουλο σε 8 κομμάτια
  • Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λωρίδες
  • Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τις ντομάτες, αν έχετε
  • Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και ροδίστε καλά όλο το κοτόπουλο
  • Χαμηλώστε τη φωτιά και ροδίστε καλά όλα τα κομμάτια
  • Γυρίστε τα κομμάτια αρκετές φορές να πάρουν καλό χρώμα
  • Σε μια κατσαρόλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ασπρίστε καλά τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά
  • Εγώ ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα και το ελαιόλαδο που έμεινε από το τηγάνι
  • Προσθέστε το σκόρδο και σταδιακά τις πιπεριές
  • Προσθέστε το θυμάρι και τη δάφνη
  • Στο τέλος βάλτε τις ντομάτες
  • Βάλτε τις ελιές
  • Στο τέλος, πάνω από τα λαχανικά, προσθέστε το κοτόπουλο
  • Αλάτι χοντρό και πιπέρι φρεσκοκομμένο
  • Μαγειρέψτε χαλαρά για 45 λεπτά, με κλειστό καπάκι
  • Κοιτάξτε λίγο πώς πάει, γιατί δεν βάλαμε νερό, θέλει προσοχή
  • Αν σας φανεί ότι έχει πολλά υγρά, δώστε λίγη φωτιά
  • Σερβίρεται με τα λαχανικά του, με ρύζι ή μπρόκολο, ή πατάτες

Αν θέλετε μπορείτε να το κρατήσετε με πολλά υγρά:

Η μόνο με κόκκινες πιπεριές, είναι πιο γλυκιές:

Και οι ελιές υπάρχουν στη συνταγή, δίνουν νοστιμιά, μη τις φοβάστε:

Ενα μυστικό: Αν θέλετε, κρατήστε τις φτερούγες και τα λιγότερο όμορφα κομμάτια. Βράστε τα και κάντε μια κοτόσουπα την επόμενη ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή κοτοπουλο πιπεριές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ