Τρεις βουλευτές της ΝΔ ζητούν εξηγήσεις για την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα - iefimerida.gr

Τρεις βουλευτές της ΝΔ ζητούν εξηγήσεις για την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξηγήσεις για την απόφαση της Εθνικής τράπεζας να πωλήσει την Finansbank ζητούν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Οι κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος. Εμμανουήλ Κόνσολας και Απόστολος Βεσυρόπουλος ερωτούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας τους λόγους που οδήγησαν την ΕΤΕ στην κίνηση αυτή.

Επισημαίνουν δε ότι η πώληση του 100% της Finansbank , η οποία είναι κερδοφόρος και έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική στην Τουρκία από την εποχή που έγινε η επένδυση με την αγορά της το 2006, είναι εντελώς ασύμβατη με τη λογική αλλά και τις προοπτικές ανάταξης και ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου.

«Ουσιαστικά με αυτή την αποεπένδυση, που ακολουθεί μια σειρά παράμοιων κινήσεων βάζοντας τέλος στην εξωστρέφεια και στην κυριαρχία ελληνικών τραπεζών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιχαρακώνονται και περιορίζονται οι ελληνικές τράπεζες εντός του ελληνικού χώρου» τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και σημειώνουν: «Αυτή η επιλογή δεν συνάδει με το μεγάλο στόχο που είναι η επιστροφή τους στην υψηλή κερδοφορία, προκειμένου να στηριχτεί η ελληνική οικονομία».

Οι βουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι η Finansbank είναι η 5η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία, κατέχει το 25% των καταθέσεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και καλύπτει το 43% των κερδών του Ομίλου το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Τονίζουν επίσης ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είχε εγκρίνει τον περασμένο Μάρτιο τη διάθεση του 26.9% των μετοχών της Finansbank στην οποία ήθελε να προχωρήσει ο Όμιλος της Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι από τότε κάποιοι απεργάζονταν την πώληση του 100% των μετοχών της.

Σε δήλωση του ο κ. Κατσαφάδος τονίζει:

«Για μένα αλλά και για πάρα πολλούς είναι αδιανόητη η πώληση μιας κερδοφόρου και επιτυχημένης τράπεζας, όπως η Finansbank που θεωρώ ότι αποτελεί και υπεραξία για τη χώρα αφού κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας.

Παράλληλα με αυτή την επιλογή, ο τραπεζικός τομέας περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων και μαζί περιορίζονται και οι προοπτικές ανάπτυξης του. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών:

Προς

1.Υπουργό Οικονομικών

2. Υπουργό Οικονομίας

ΘΕΜΑ: ‘’Ανεξήγητη πώληση του 100% της Finansbank, μιας κερδοφόρου και ραγδαία αναπτυσσόμενης τράπεζας, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.’’

Κύριοι Υπουργοί

Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ώρες την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της Finansbank, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το τίμημα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά και οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια κίνηση.

Επισημαίνουμε ότι η εξαγορά της Finansbank το 2006 σηματοδότησε μια από τις πιο επιτυχημένες, με βάση τα αποτελέσματα, επενδύσεις του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Σηματοδότησε την εξωστρέφεια και την δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πέτυχε να έχει ισχυρή παρουσία και μερίδιο στην τραπεζική αγορά χωρών των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Ιδιαίτερα η Finansbank ακολούθησε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και κερδοφορίας όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί την 5η σε μέγεθος ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία ενώ κατέχει το 25% των καταθέσεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και το 43% των προ προβλέψεων κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Ουσιαστικά αποτελεί μια υπεραξία όχι μόνο για τον Όμιλο της Εθνικής αλλά κυρίως για την ίδια τη χώρα αφού κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της τραπεζικής αγοράς στην Τουρκία.

Η πώληση του 100% της Finansbank ουσιαστικά συνιστά μια αποεπένδυση και την περιχαράκωση και τον περιορισμό της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος εντός των ελληνικών συνόρων.

Ο περιορισμός εντός των ελληνικών συνόρων, θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση και της εθνικής μας οικονομίας.

Η Finansbank ήταν το τελευταίο προπύργιο εξωστρέφειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο , το Γενικό Συμβούλιο της ΤΧΣ είχε αντιδράσει στην πώληση του 26,9% της Financebank, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι υπήρχε από τότε ο σχεδιασμός για την πώληση του 100% .

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ήταν ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη και από πότε;
  2. Ποιοι λόγοι επέβαλαν την πώληση του 100% των μετοχών της Finansbank και όχι του 26,9%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να παραμείνει στον έλεγχο της Εθνικής;
  3. Ποιο είναι το τίμημα και ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;
  4. Η πώληση της Finansbank, που περιορίζει οριστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εντός των ελληνικών συνόρων, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές Πειραιάς, 4 Νοεμβρίου 2015

  • Κώστας Κατσαφάδος - Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
  • Εμμανουήλ Κόνσολας - Βουλευτής Δωδεκανήσου
  • Βεσυρόπουλος Απόστολος - Βουλευτής Ημαθίας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ