Νέος χαμός στη ΝΔ – Μεϊμαράκης: «Ναι» στην πολιτική, όχι στην εσωστρέφεια

Δεν λένε να κοπάσουν οι εσωτερικές έριδες στη Νέα Δημοκρατία. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος την Τρίτη, ακούστηκαν καταγγελίες μεταξύ υποψηφίων ενώ ο Ευ. Μεϊμαράκης διαμήνυσε: «Θέλω πολιτική και όχι εσωστρέφεια».

Η ένταση ήταν διάχυτη στην συνεδρίαση της ΚΕΦΕ από την αρχή. Εκπρόσωποι των υποψηφίων προέδρων του κόμματος έκαναν καταγγελίες κατά του περιβάλλοντος του Ευ. Μεϊμαράκη υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού για να κάνουν τηλεφωνήματα υποστήριξης στην υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να κάνει ούτε ντιμπέιτ ούτε συνδιασκέψεις, επιχειρηματολογώντας ότι αμφότερα συνιστούν εσωστρέφεια για την ΝΔ. «Θέλω να κυριαρχήσει η πολιτική και όχι η μικροπολιτική και η εσωστρέφεια» ήταν το μήνυμα του κ. Μεϊμαράκη.

Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, απαντώντας στην επιστολή του Άδωνι Γεωργιάδη, που επιμένει να γίνει ντιμπέιτ ή συνδιασκέψεις, σημείωναν με νόημα: «Το καταστατικό της ΝΔ, το οποίο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό και πρώτος ο Β. Μεϊμαράκης έχει θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε όλοι. Καμία αντικαταστατική ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή. Θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας το καταστατικό παρά τις προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες ορισμένων. Δεν θα φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα παραπολιτικής και όλα όσα ανατροφοδοτούν την εσωτερική ένταση» τονιζαν χαρακτηριστικά.

Οι καταγγελίες

Οι εκπρόσωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη κατηγόρησαν το περιβάλλον Μεϊμαράκη ότι χρησιμοποιεί τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού για προεκλογικό αγώνα υπέρ του.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Μητσοτάκη κατονόμασε συγκεκριμένο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Β. Μπεκίρης από τον οποίο ζητήθηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από την πλευρά της, η πλευρά Μεϊμαράκη καταδίκασε το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε μεμονωμένο.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Άδωνι Γεωργιάδη κατήγγειλε ότι ο πρώην γ.γ. Εθελοντών και εν ενεργεία μέλος της ΠΕ κ. Σιάνης επιχείρησε να πάει στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, αλλά του απαγόρευσαν αρχικά την είσοδο και τελικά του επετράπη να εισέλθει μετά από παρέμβαση του διευθυντή του κόμματος κ. Τσιμάρα.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να γίνει ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έδωσε εντολή στους άντρες της ασφάλειας να εμποδίσουν την είσοδο στον κ. Σιάνη.

Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη δήλωσαν άγνοια αν και σημείωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος τη δουλειά που είχε την τελείωσε και η γραμματεία του δεν υπάρχει πια.

Πού συμφώνησαν

Η συμφωνία των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων υπήρξε στον αριθμό εκλογικών κέντρων και καλπών που θα στηθούν στις 22 Νοεμβρίου. Οπως αποφασίστηκε θα στηθούν 885 εκλογικά κέντρα με 1.284 κάλπες στο εσωτερικό και 44 στο εξωτερικό.

Η επιστολή Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα, ο Αδωνις Γεωργιάδης με επιστολή του στους άλλους τρεις υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ ζητά τη διεξαγωγή debate ή εθνικών συνδιασκέψεων, αφήνοντας αιχμές και για την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη θέση του προέδρου του κόμματος παρότι είναι υποψήφιος.

«Αγαπητέ Βαγγέλη, Κυριάκο, Αποστόλη

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας. Προφανώς δεν πρόκειται μόνο για την προσωπική μου εκτίμηση. Κορυφαίοι δημοσιογράφοι (μόνο σήμερα, 3 Νοεμβρίου, τόσο ο κ. Γ. Πρετεντέρης στα «Νέα» όσο και ο κ. Στ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή», αφιερώνουν τις πολύ δημοφιλείς στήλες τους στις αρχαιρεσίες της ΝΔ) εκφράζουν την πεποίθηση –αν όχι τη βεβαιότητα- ότι η ακολουθούμενη μορφή της εκλογικής διαδικασίας απειλεί την παράταξή μας όχι απλώς με διάσπαση, αλλά με πλήρη απαξίωση.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη θα βαρύνει όλους όσοι επιλέγουν, είτε εκμεταλλευόμενοι θεσμικά αξιώματα, είτε υπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές, να περιχαρακώσουν προσχηματικά μια διαδικασία την οποία, κατά τ’ άλλα, χαρακτηρίζουμε «ανοιχτή στην κοινωνία». Αναφορικά με τις αιτιολογίες που εμφανίζονται προκειμένου να αποκλειστεί ο δημόσιος και κοινός διάλογος μεταξύ ημών, των τεσσάρων υποψηφίων, θέλω να θυμίσω ότι προσωπικά, ουδέποτε ζήτησα στην έναρξη της διαδικασίας την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ή του Απόστολου Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι οι ρόλοι μπορούν να είναι διακριτοί, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους. Εξακολουθώ να έχω πίστη στην ικανότητα όλων να αντιλαμβάνονται το διαχωρισμό των ρόλων ως απαραίτητη προϋπόθεση. Ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος, να μη διαψευστώ.

Από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένως, έχω εκφράσει την άποψη ότι –ακόμη και ως κρίσιμο συστατικό στοιχείο για την ύπαρξη της μεταξύ μας ισοτιμίας- επιβάλλεται, προκειμένου για την ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους οποίους αδιακρίτως ζητούμε την προσέλευση στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου και την ψήφο τους, να βρούμε εκείνο τον τρόπο που θα δώσει την ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να ακούσει τις απόψεις μας, να μας κρίνει και να μας συγκρίνει. Σε αντίθετη περίπτωση η -«μουλωχτή» κατά Πρετεντέρη- διαδικασία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή σε αυτή. Εξέλιξη η οποία θα απαξιώσει, όχι μόνον τη διαδικασία ή τους υποψηφίους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Θα απαξιώσει και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης –και φοβούμαι, μακράς-εσωστρέφειας.

Καλύτερο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την απαξίωση αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να υπάρξει. Και, αλίμονο, θα είναι το χειρότερο «δώρο» που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Ελλάδα... Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σας καλώ λοιπόν, εφόσον επικαλούμενοι διάφορες –αβάσιμες και ατεκμηρίωτες κατά τη γνώμη μου- δικαιολογίες οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας αποφεύγουν την τηλεμαχία (βασικό και απαραίτητο μέσο εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο το δυτικό κόσμο εδώ και δεκαετίες), τουλάχιστον, να οριστούν άμεσα οι δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις όπου οι τέσσερεις υποψήφιοι θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα. Επιπλέον, ζητώ να συγκληθεί ειδική ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, κατά την οποία να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους βουλευτές και ευρωβουλευτές να θέσουν ανοιχτά και απεριόριστα τα ερωτήματά τους προς τους τέσσερεις υποψηφίους Προέδρους. Ομοίως, ζητώ για τον ίδιο λόγο και τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ώστε, τα μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου, να έχουν την ευκαιρία να μας ακούσουν και να κρίνουν.

Έχουμε ευθύνη να τηρήσουμε την διαδικασία, να της δώσουμε ενδιαφέρον και να αποδείξουμε σε όλους όσοι ανησυχούν –πραγματικά ή όψιμα- ότι η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει από μια εσωκομματική διαδικασία με μορφή ανοιχτή και χωρίς περιορισμούς. Θεωρώ αδιανόητο επιλογές ωφελιμιστικής κατεύθυνσης να σταθούν εμπόδιο σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των δεσμών της παράταξης με την ίδια την κοινωνία, μια προσπάθεια ενίσχυσης της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Μια προσπάθεια στην οποία οφείλουμε όλοι να στρατευθούμε.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δε γίνει τίποτα από τα παραπάνω, η ευθύνη για την αποτυχία της διαδικασίας δια της χαμηλής συμμετοχής θα βαρύνει όσους αρνηθούν το μεταξύ μας διάλογο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Είμαστε συναγωνιστές στην προσπάθεια πραγμάτωσης ενός κοινού σκοπού: Με την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας, ενωμένοι και με ομόνοια, να φτιάξουμε μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία.

Ελπίζω ότι θα έχω νέα σας το συντομότερο.

Άδωνις Γεωργιάδης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ ΚΕΦΕ εσωστρέφεια Μεϊμαράκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ