Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν μια οικογένεια στην Κίνα αποκτούσε δεύτερο παιδί, παρά την αυστηρή πολιτική του καθεστώτος, το παιδί αυτό δεν υπήρχε για το κινεζικό κράτος. Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας είναι 13 εκατομμύρια.


Τα παιδιά αυτά δεν δικαιούνται να πηγαίνουν στο σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία ή στην εργασία, δεν αποκτούν ποτέ πιστοποιητικό γέννησης ούτε δελτίο ταυτότητας. Είναι τα «μαύρα παιδιά», τα παιδιά που δεν υπάρχουν, σε χειρότερη μοίρα από τους μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα.
Τα μαύρα παιδιά της Κίνας δεν έχουν δικαίωμα να μπουν σε μια κρατική βιβλιοθήκη, δεν μπορούν να παντρευτούν ούτε να μπουν στο τρένο. Δεν έχουν κανέναν δικαίωμα στην χώρα. Ο,τι και να κάνουν παραμένουν μπλοκαρισμένα, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχουν.
Η πολιτική της Κίνας για το μοναδικό παιδί διήρκησε 35 χρόνια και επιβλήθηκε για να επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα από την ανάποδη -πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός. Οι γυναίκες έκαναν υποχρεωτικές εκτρώσεις και υποχρεωτική στείρωση. Με νέα απόφαση η Κίνα επιτρέπει το δεύτερο παιδί.

Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

H τραγωδία της Li
Η νεαρή Li μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ιστορική απόφαση της κυβέρνησης για το δεύτερο παιδί. Οι γονείς της ήταν εργάτες σε εργοστάσιο και είχαν ήδη ένα κορίτσι, το οποίο είχε γεννηθεί «νόμιμα». Η μητέρα της έμεινε έγκυος για δεύτερη φορά αλλά ήταν πολύ αδύναμη για να κάνει έκτρωση και κράτησε το παιδί. Ηταν μια παραβίαση του νόμου για την οποία οι οικογένειες στην Κίνα έπρεπε να πληρώσουν έναν ειδικό φόρο για να νομιμοποιήσουν το δεύτερο παιδί και για να του προμηθεύσουν το πολύτιμο «Χιούκου», το δικαίωμα παραμονής.

Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το πρόστιμο ήταν 5.000 γιουάν, υπερβολικό για να το πληρώσουν οι γονείς της, οι οποίοι είχαν μηνιαίο μισθό 100 γιουάν. Η μητέρα της απελύθη από το εργοστάσιο όταν έγινε γνωστό ότι έμεινε έγκυος.
Η Li Xue είναι σήμερα 22 ετών και πέρασε όλη της τη ζωή σε ένα διοικητικό κενό. Σε ηλικία 6 ετών έβλεπε τους φίλους της να φεύγουν για το σχολείο ενώ εκείνη έμενε στο σπίτι. Οταν ήταν άρρωστη, οι γονείς της ζητιάνευαν κάποιο φάρμακο στη γειτονιά. Η αδελφή της τής έμαθε να διαβάζει και να γράφει.

Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Στα τέλη του 2014 ο πληθυσμός της Κίνας ήταν 1,35 δις κάτοικοι. Βάση της απογραφής του 2010 τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας είναι περίπου 13 εκατομμύρια, περισσότερα δηλαδή από τον πληθυσμό της Πορτογαλίας, για παράδειγμα.

Η οικογένεια μένει σήμερα σε ένα φτωχό διαμέρισμα στο Πεκίνο, χωρίς μπάνιο. Η μεγάλη αδελφή σταμάτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια και εργάστηκε στο KFC και σε μια εταιρεία ηλεκτονικών. Η πίεση που υπέστη κατέστρεψε το γάμο της.
Σήμερα η Li Xue εργάζεται σε ένα εστιατόριο στο οποίο ο ιδιοκτήτης δέχτηκε να κλείσει τα μάτια μπροστά στην «παρανομία».

Τα «μαύρα παιδιά» της Κίνας -Η τραγωδία με τα 13 εκατομμύρια δεύτερα παιδιά [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δεύτερα παιδιά Κίνα δικαιώματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ