Πάμπλο Πικάσο και Ζαν Κοκτώ στο Iδρυμα Θεοχαράκη [εικόνες]

«Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού» έρχονται... στην Αθήνα! Την έκθεση εγκαινιάζει, στις 4 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου, 190 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής και καλλιτεχνικών εκδόσεων των Πάμπλο Πικάσο και Ζαν Κοκτώ παρουσιάζονται σε μια εκτενή έκθεση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Πικάσο της Γερμανίας (Kunstmuseum Pablo Picasso Münster) και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου. Η θεματική αυτή έκθεση των δυο πρωτοπόρων καλλιτεχνών, αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά τους στην εδραίωση του μοντερνισμού παγκοσμίως.
Ο Πικάσο γεννημένος στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας το 1881, και ο Κοκτό στο Μεζόν–Λαφίτ (μικρό χωριό έξω από το Παρίσι) το 1889, κατάφεραν να απλώσουν τη σκέψη και τη δράση τους πέρα από τα όρια του τόπου τους, στην οικουμενικότητα της τέχνης.

Φαύνοι και κατσίκα, λινοτυπία του Πάμπλο Πικάσο (1959)

Λιθογραφία του Ζαν Κοκτώ, από το λεύκωμα Corridas (1971)


Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρώτας:

«Η ειλικρινής φιλία και η δύναμη της αντιστικτικής έμπνευσης και αφήγησης όριζε τη σχέση των δύο μεγάλων καινοτόμων του μοντερνισμού, που, με το πολύτροπο έργο τους, σημάδεψαν τη μοίρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κατέκτησαν τη θέση τους στην ιστορία του μέλλοντος. Κοινό δε σημείο αναφοράς τους, είναι η αποδοχή της ευνοϊκής επίδρασης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους. Ο Πικάσο και ο Κοκτώ με το συνολικό έργο τους μάχονται τους ευτελείς σκοπούς, την αμάθεια, κάθε τι υποκριτικό και πουριτανικό, φαύλο και ατελές. Έτσι, η τέχνη τους είναι όλο ζωή, γεμάτη από ερωτήματα και αινίγματα, τα οποία μας παρωθούν πέρα από τις συμπτώσεις, τις τυχαίες συνευρέσεις της ζωής και του αναπόφευκτου της Μοίρας. Το έργο τους ανήκει στο αύριο, αφού συνεχίζει να συναρπάζει, φέρνοντας στο φως, με σοφία και μεγαλείο, τα σημαντικά και τα μεγάλα θέματα της ζωής».

Η ιππέας τσίρκου και οι κλόουν, λιθογραφία του Πάμπλο Πικάσο (1961)

Δαφνοστεφανωμένος Ορφέας, του Ζαν Κοκτώ (1951)

Όλα τα έργα του Πάμπλο Πικάσο στην έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη προέρχονται από τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Münster. Τα έργα του Κοκτώ ανήκουν στη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου η οποία το 2012 παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ξαβιέ Μπετέλ και το 2013 παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, υπό την αιγίδα και με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Η έκθεση
«Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού. Kunstmuseum Pablo Picasso Münster & Συλλογή Γιάννη Kονταξόπουλου»
Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206
Εισιτήρια: 7€ (κανονικό), 4€ (άνω των 65, φοιτητικό), δωρεάν για ανέργους. Για την έκδοση μειωμένου ή δωρεάν εισιτηρίου απαιτείται η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας και κάρτας ανεργίας αντίστοιχα.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (10:00-18:00), Πέμπτη (10:00-20:00)
Ξεναγήσεις: από τις 10 Νοεμβρίου κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 13.00-14.00.
Διάρκεια έκθεσης: 04/11/2015 - 28/02/2016




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ