Την Τετάρτη η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα– 30 πρόσφυγες φεύγουν για Λουξεμβούργο

Η Λέσβος ήταν το σημείο εισόδου στην Ελλάδα των 30 προσφύγων που έχουν επιλεγεί για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες έφθασαν πρόσφατα στη Λέσβο, καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Frontex και την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου.

Τους πρόσφυγες συμβούλεψαν ως προς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του Λουξεμβούργου έγιναν μέσω της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, που υπάγεται στην Υπηρεσία Ασύλου. Κατά το διάστημα αυτό φιλοξενήθηκαν σε ανοιχτές δομές που διαχειρίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και σε δομές της Ύπατης Αρμοστείας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εξάλλου, στην ανακοίνωση σημειώνονται με τη μορφή ερωταπαντήσεων διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ