Σήμερα ανακοινώνει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών - iefimerida.gr

Σήμερα ανακοινώνει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δημοσιότητα θα δώσει σήμερα το πρωί η ΕΚΤ τα αποτελέσματα από τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει στις 11.30 (ώρα Ελλάδος)- σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό- τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών και παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται επείγουσα, καθώς αν αυτό δεν έχει γίνει έως τα τέλη του 2015, τότε οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι μεγάλοι καταθέτες, για παράδειγμα διάφορες εταιρείες, θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα καθώς οι αποταμιεύσεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις «εκ των έσω», ή bail-in. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου της Ελλάδας, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ προβλεπόταν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το γεγονός ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν είναι χαμηλότερο ενδέχεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές και να περιορίσει το ποσό που η Αθήνα θα χρειαστεί να διαθέσει για τη διάσωση των τραπεζών, που θα σημάνει εξάλλου πως το κράτος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο στα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα.

Για να φθάσει στα συμπεράσματά του, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ συνυπολόγισε τις μελλοντικές φορολογικές εκπτώσεις ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες. Η εκτίμηση βασίστηκε στην εξέταση των δεδομένων για το πόσα δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνταν εάν η οικονομία είχε τις επιδόσεις που προβλέπονται ως το 2017. Εξετάστηκε επίσης ένα «δυσμενές» σενάριο, που προϋποθέτει βαθύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Συζητήσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ