Μήνυμα Σταϊνμάγερ: Να κάνει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις με αντοχή και επιμονή -Οχι σε νέες απαιτήσεις - iefimerida.gr

Μήνυμα Σταϊνμάγερ: Να κάνει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις με αντοχή και επιμονή -Οχι σε νέες απαιτήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες πριν κατέβει από το αεροπλάνο που τον φέρνει στην Αθήνα για μια σειρά επαφών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ξεκαθαρίζει τη θέση του Βερολίνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», ο Γερμανός πολιτικός, ο πρώτος που έρχεται στην Αθήνα μετά τις εκλογές, σημειώνει με επίταση την ανάγκη να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές και ζητάει να μην προβάλλονται νέες απαιτήσεις από κανέναν σε κάθε μικρή δυσκολία που εμφανίζεται στο δρόμο.

«Τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται κατόπιν ερώτησης που είχε να κάνει με το ελληνικό χρέος και για το αν χρειάζεται ελάφρυνση.

«Τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή και να τονωθεί από όλους μας η εμπιστοσύνη» προσθέτει.

Παραμένοντας στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτει ότι «τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή για την Ελλάδα» να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της συμβουλεύοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει εφαρμόσει αποφασιστικά το εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που «συμφωνήσαμε όλοι ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς».

Ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν άμεσο αντίκρυσμα στην αλλαγή μιας οικονομίας και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Σρέντερ. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου, όπως τόνισε, ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τις δάφνες των μεταρρυθμιστικών επιτυχιών, αρκεί να αποφασίσει να τις προωθήσει. «Ο Τσίπρας έχει λάβει εντολή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την προσφυγική κρίση την οποία η Ελλάδα βιώνει σε έντονο βαθμό, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε πως η Γερμανία θα σταθεί δίπλα της. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που προσπαθεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι η χώρα τους επιθυμεί να ηγεμονεύσει και να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στα διεθνή ζητήματα. Γι' αυτό, τόνισε, αυτό που χρειάζεται να υπάρξει σήμερα είναι «περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ