Οι Γάλλοι αγωνιούν: Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας; - iefimerida.gr

Οι Γάλλοι αγωνιούν: Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινογόνο και τα αλλαντικά είναι σίγουρα καρκιγονόνα έφεραν τα πάνω κάτω στον πλανήτη.

Γνωστή για την προτίμησή τους στο κόκκινο κρέας οι Γάλλοι αγωνιούν. «Η ανακοίνωση έριξε μια σκιά στην κατανάλωση κρέατος. Ξέρουμε από τις έρευνες ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί κίνδυνο για καρκίνο στο έντερο, ο οποίος πλήττει 42.000 ανθρώπους το χρόνο και σκοτώνει 17.500 ανθρώπους ετησίως. Τι θα κάνουμε;» διερωτάται σε άρθρο της η Le Monde.

Και απαντά η ίδια εφημερίδα: Πρέπει άμεσα να γίνει κάποιος végétarien (ούτε κρέας ούτε ψάρι), végétalien (κανένα προϊόν από ζώο) ή végane (άρνηση για κάθε ζωική παραγωγή); Η να ακολουθήσει την συμβουλή του Γάλλου υπουργού Γεωργίας: «Μπορεί κάποιος να φάει κρέας, αλλά με μέτρο».

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων κρέατος σε μορφή αλλαντικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 18%. Στη Γαλλία, η μέση κατανάλωση αυτού του τύπου κρέατος είναι 55 γραμμάρια την ημέρα ήτοι 380 γραμμάρια την εβδομάδα.

«Το ιδεώδες είναι να τρώει κάποιος δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας και περίπου μία φορά την ημέρα άλλα ζωικά προϊόντα, όπως αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρι. Μια φορά την εβδομάδα απαιτείται χορτοφαγία» δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ στην Λιλ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών, κυρίως. Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν τα πράγματα, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, τα γονίδια. Επισημαίνουν επίσης ότι το κρέας είναι λιγότερο βλαβερό όταν βράζεται παρά όταν ψήνεται στη σχάρα.

Οι Γάλλοι αγωνιούν: Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας; | iefimerida.gr 0


Πράγματι, το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία, σε φλόγα ή σε θερμή επιφάνεια παράγει λιγότερα καρκινογόνα χημικά προϊόντα. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζει κάποιος ότι στα αλλαντικά τα νιτρικά που μπαίνουν για την συντήρησή τους είναι καρκινογόνα. Υπάρχουν και αλλαντικά βιολογικά, τα οποία δεν περιέχουν νιτρικά.

Οι Γάλλοι αγωνιούν: Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας; | iefimerida.gr 1


Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ δηλώνει στην Le Monde: «Το να τρώει κάποιος κρέας είναι απολύτως συμβατό με την καλή υγεία, το να μην τρώει κρέας είναι επίσης συμβατό». Ο ίδιος αναφέρει ότι οι έρευνες είναι αντιφατικές για τη σχέση χορτοφαγίας και καρκίνου, αλλά η χορτοφαγία είναι σίγουρα θετική εναντίον του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Το να μην τρώει κάποιος κρέας δεν επιφέρει κανένα πρόβλημα ως προς την πρόσληψη πρωτεϊνών, αφού πρωτείνες υπάρχουν και στα λαχανικά, δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Χορτοφάγων Γαλλίας στην Le Monde. «Αυτές οι πρωτεϊνες βρίσκονται επίσης στα σιτηρά, στα λαχανικά και στα έλαια», προσθέτει.

Σε μια λίστα της Ενωσης Χορτοφάγων αναφέρεται ότι στα 13 πλουσιότερα τρόφιμα σε πρωτείνες δεν υπάρχουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η μαγιά της μπύρας και η σόγια είναι πρώτα σε αυτή τη λίστα. Το 14ο τρόφιμο σε αυτή τη λίστα είναι το γαλλικό τυρί camembert. Η πρόεδρος της Ενωσης αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν έναν δρόμο μέσης χορτοφαγίας και τρώνε ελάχιστο κρέας, πού και πού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία κόκκινο κρέας ΠΟΥ καρκίνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ