S&P: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων -H ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015

Σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα από το καλοκαίρι έως σήμερα προχώρησε ο επενδυτικός οίκος Standard & Poor's. Επιπλέον, κρίνει πως δεν θα υπάρξει bail in, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει μέσα στο 2015.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της S&P, υπό τον γενικό τίτλο ««Greece, Its Banks, And The Debt Crisis: December 2014 To Now», η ελληνική κρίση είναι η μεγαλύτερη και η πιο σοβαρή από τις κρίσεις κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το τέλος του 2009.

Οπως σημειώνει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ζήσει πολλές αναταράξεις, με αποκορύφωμα το τέλος της ρευστότητας από την ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι και την επιβολή capital controls. Αυτό οδήγησε στην υποβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και την περαιτέρω υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς, στη συνέχεια, σε default, μετά την κίνηση της επείγουσας αναδιάρθρωσης των ομολόγων της.

Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι τα capital controls διέκοψαν τη μέτρια ανάπτυξη που είχε ξεκινήσει το 2014, όταν η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%, μετά από μια συνολική μείωση κατά περίπου 26% μεταξύ του 2008 και του 2013.

Τους τελευταίους μήνες η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αβεβαιότητα γύρω από τη φορολογική πολιτική, καθώς και τις καθυστερήσεις των φορολογικών υποχρεώσεων.

Με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα για να βρει έσοδα, ενώ θα προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών.

Πλέον προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2015 και κατά ένα επιπλέον 2,3% το 2016.

Οπως τονίζεται, η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και έχει βάλει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, περίπου 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 50 δισ. ευρώ ή το 28% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έφθασαν περίπου το 47% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2015 και η κατάσταση σίγουρα έχει επιδεινωθεί από τότε.

Ο οίκος πάντως σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα και θα εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και έτσι θα αποφευχθεί το bail in, ή αλλιώς το κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ