Καλοσύνη, μια ζόρικη ιστορία - iefimerida.gr

Καλοσύνη, μια ζόρικη ιστορία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς, τιμώντας την αμερικανική παράδοση, μιλάει στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου στους νέους που ετοιμάζονται να βγουν έξω στον κόσμο.

Ο συγγραφέας εκφράζει τις σκέψεις του πάνω στην καλοσύνη και αναλύει το πώς η καλοσύνη μπορεί να γίνει «καλλιεργήσιμη», να απλωθεί, να συμπεριλάβει τα πάντα, να αλλάξει τη ζωή μας.

Καλοσύνη, μια ζόρικη ιστορία | iefimerida.gr 0

Πριν μερικούς μήνες ο Αύγουστος Κορτώ έγραφε: «Υπάρχει πολλή, πάρα πολλή αδέσποτη καλοσύνη στον κόσμο για να κάνεις κατοικίδιο την κακία». Η φράση αυτή ήρθε στο μυαλό μου καθώς διάβαζα το βιβλιαράκι του George Saunders για την καλοσύνη. Ο Saunders μίλησε στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Syracuse της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή, το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδα New York Times κι αμέσως έγινε viral στο διαδίκτυο: κοινοποιήθηκε και αναδημοσιεύτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.

Ο Saunders, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι νέοι βαριούνται απελπιστικά τους γέρους που δίνουν συμβουλές, μιλάει για τα πράγματα που έκανε εκείνος και μετάνιωσε, για όλα εκείνα που τον έκαναν να λυπάται. Για ένα κορίτσι, που την μια μέρα ήταν εκεί και την άλλη, πάει, δεν ήταν. Παραδέχεται ότι «Αυτό για το οποίο λυπάμαι και μετανιώνω πιο πολύ στη ζωή μου είναι η λειψή καλοσύνη. Είναι εκείνες οι στιγμές που ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα ήταν εκεί, μπροστά μου, και υπέφερε, έπασχε, κι εγώ ανταποκρίθηκα...λογικά. Επιφυλακτικά. Συγκρατημένα». Μιλάει επίσης για τους ανθρώπους, για όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται με τρεις έμφυτες πλάνες: πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος, πιστεύουν ότι είναι διαφορετικοί από τον υπόλοιπο κόσμο, πιστεύουν ότι είναι αιώνιοι και αέναοι. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι· όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για εμάς και για τους γύρω μας.

Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, μόλις 60 σελίδες σε μικρό σχήμα, που διαβάζεται με μιαν ανάσα, ο συγγραφέας, με έναν απλό και μαγικό τρόπο, καταφέρνει να αγγίξει την έμφυτη ανάγκη που έχουμε όλοι μας για καλοσύνη και πληρότητα στη ζωή μας. Την ίδια στιγμή, μας κάνει ένα ανέλπιστο δώρο: μας χαρίζει απλόχερα πίστη και ελπίδα για το μέλλον. Γιατί, ίσως, η καλοσύνη των ανθρώπων να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Διαβάστε το, ξαναδιαβάστε το, δωρίστε το, χαρίστε το. Το «Σκέψεις για την καλοσύνη των ανθρώπων» θα κάνει τον κάθε αναγνώστη να αισθανθεί όμορφα, να κοιτάξει ψηλά, να πιστέψει και πάλι σε αυτό που ονομάζουμε «άνθρωπος».

Καλοσύνη, μια ζόρικη ιστορία | iefimerida.gr 1


INFO
ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Συγγραφέας: George Saunders
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 64
Τιμή: 6,50 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ