Πολ Τόμσεν: «Θα βρεθεί λύση. Είμαι αισιόδοξος» - iefimerida.gr

Πολ Τόμσεν: «Θα βρεθεί λύση. Είμαι αισιόδοξος»

Πολ Τόμσεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση». Με τη φράση αυτή απάντησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν όταν ρωτήθηκε σήμερα το πρωί από δημοσιογράφους οι οποίοι τον ανακάλυψαν πίνοντας να πίνει τον καφέ του στην Grand Place την κεντρικότερη πλατεία της Βελγικής πρωτεύουσας, στην οποία βρίσκεται από προχθές.

Στο μεταξύ, την ίδια περίπου ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η ελληνική αποστολή. Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα προήδρευσε σύσκεψης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη οι οποίοι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του EcoFin η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 11 το πρωί.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματισθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το πρωί της Τετάρτης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά αναμένει ότι «αργά τη νύχτα της Τετάρτης» θα ανακοινωθεί το περίγραμμα μιας συμφωνίας, η οποία θα οδηγεί σε μια «μόνιμη, σταθερή και χωρίς αμφισβητήσεις» λύση που θα αφορά στο ελληνικό χρέος.

Παραλλήλως, ταυτόχρονα με την πολιτική διαπραγμάτευση συνεχίζεται η τεχνική διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν ειδική περίπτωση διότι ενδεχόμενες απώλειες δεν συνεπάγονται συστημικούς κίνδυνους. «Τα ταμεία δεν «σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν συντάξεις και επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,85 δισ. ευρώ, ενώ κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουν επενδυθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε ομόλογα του Δημοσίου.

Η επίπτωση που θα υπάρξει σε περίπτωση κουρέματος για τα ταμεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετίζεται άμεσα με την πορεία του ελλείμματος, τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν αλλά και το ποιο θα είναι το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ