Μεχμέτ Αλί Μπιράντ: «Πρέπει να είμαστε ταραξίες - τώρα όλοι τρέχουν πίσω μας» - iefimerida.gr

Μεχμέτ Αλί Μπιράντ: «Πρέπει να είμαστε ταραξίες - τώρα όλοι τρέχουν πίσω μας»

Μεχμέτ Αλί Μπιράντ
Γιώργος Κοκκόλης

Άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ προκαλεί, καθώς επιτίθεται στη Δύση για τα «ψίχουλα» που έδωσε στην Τουρκία και προτείνει στον Ερντογάν να παίξει το ρόλο του «ταραξία».

Ο Μπιράντ περιγράφει την μεταπολεμική Τουρκία ως το «γλυκό παιδί» (cute boy) των Αμερικανών και της Δύσης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Τουρκία υπήρξε ο καλύτερος και πιο φρόνιμος «μαθητής της τάξης»: επιμελής, ήσυχη, υπάκουη σε ότι της ζητούσαν. Ήταν μια χώρα που αναγνώριζε το Ισραήλ χωρίς ανταλλάγματα, που κρατήθηκε μακριά από τις εμπλοκές στην περιοχή και που όταν έπρεπε «έτριζε τα δόντια» στους Σοβιετικούς.

Τι πήρε για τις αυτές τις υπηρεσίες της η Τουρκία; «Ψίχουλα» σύμφωνα με τον Μπιράντ, ο οποίος ισχυρίζεται πως η Τουρκία όχι μόνο δεν έλαβε την υποστήριξη που άξιζε από τους Συμμάχους, αλλά αντίθετα εισέπραττε επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημοκρατικό της έλλειμμα.

Έτσι ο Τούρκος δημοσιογράφος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λογική του «γλυκού παιδιού» (cute boy) δεν αποδίδει καρπούς και προτάσσει τη λογική του «κακού παιδιού» (naughty boy).

«Τώρα όλοι τρέχουν από πίσω μας» διατείνεται ο κ. Μπιράντ, εξαίροντας με αυτόν τον τρόπο την εξωτερική πολιτική του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου η οποία έχει ανάστημα.

Χρειάζεται, ολοκληρώνει ο Μπιράντ, λίγη προσοχή, ευλυγισία και μια ισχυρή οικονομία και η Τουρκία θα μεγαλουργήσει. Εφόσον μπορούμε, πρέπει να είμαστε «ταραξίες», καταλήγει στο άρθρο του, ο μεγάλης επιρροής Τούρκος δημοσιογράφος.

Φυσικά, ο κ. Μπιράντ ξεχνά – είτε ηθελημένα είτε αθέλητα- πως η Τουρκία πήρε πολύ περισσότερα ανταλλάγματα από τις όποιες υπηρεσίες προσέφερε στη Δύση. Στην ουσία ποτέ δε λειτούργησε σαν ανάχωμα στη Σοβιετική Ένωση, αφού ουκ ολίγες φορές φλέρταρε με τη Μόσχα. Στη Μέση Ανατολή ακριβώς λόγω της μη εμπλοκής της δεν συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ στο Ιράκ δημιούργησε πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Τι ανταλλάγματα πήρε για αυτά; Το 40% της Κύπρου, την επιβεβαίωση της αναθεωρητικής της πολιτικής για το Αιγαίο, το ευρωπαϊκό της «διαβατήριο» και εγγυήσεις για το Ιράκ. Καθόλου άσχημα για ένα «γλυκό παιδί»...

Το κείμενο του Μπιράντ φέρει τον τίτλο «Turkey will not be the cute boy anymore» και δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου στην «Turkish Daily News», που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος της Χουριέτ (Hürriyet).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ