Η απαίτηση των δανειστών για την πρώτη κατοικία: Να απειληθούν οι δανειολήπτες με έξωση [διάλογος] - iefimerida.gr

Η απαίτηση των δανειστών για την πρώτη κατοικία: Να απειληθούν οι δανειολήπτες με έξωση [διάλογος]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τεχνοκράτες των Θεσμών έδειξαν από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις τους. Δεν επιθυμούν να υπάρξει «μαξιλάρι» για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους περισσότερους δανειολήπτες.

Η σύγκρουση με την πλευρά της κυβέρνησης, επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι δεδομένη και επί του παρόντος δεν φαίνεται να βρίσκεται κοινός τόπος.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε στις συζητήσεις, που διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, είναι ο διάλογος που φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος», ο οποίος είναι άκρως σοκαριστικός.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ που καμία άλλη κοινωνία στο εξωτερικό δεν έχει βιώσει. Εχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία βρίσκεται στο 26%, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληγεί μόνο τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα μεσαία. Δεν αντέχει να υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας.
Θεσμοί: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους.
Τσακαλώτος/Σταθάκης: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δεν είναι όπως στην Αγγλία. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.
Θεσμοί: Με τις δικές σας προτάσεις δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνειά τους.
Τσακαλώτος/Σταθάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ένα τέτοιο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά κρύβονται πίσω από τις πιέσεις του «κουαρτέτου» για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες εξώσεις και οι πλειστηριασμοί που θα κατεβάσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες στα ξένα γεράκια του real estate. Επιπλέον, επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα πλειστηριασμών, θα αναγκαστούν να προστρέξουν για βοήθεια σε ξένα funds για να διαχειριστούν το θέμα, με τα τελευταία να έχουν άμεσο κέρδος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Α' κατοικία ξένα funds πλειστηριασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ