Ολάντ-Τσίπρας στο Μαξίμου -Στο τραπέζι χρέος και μεταρρυθμίσεις

Επί ποδός… υποδοχής το Μέγαρο Μαξίμου, και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πέρασε το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στις 10:00πμ, προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη Ολάντ «μεταφράζεται» από την κυβέρνηση ως μια επίσκεψη με μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία και ως εκ τούτου, στα "συν", προσμετρώνται οι χθεσινές διαβεβαιώσεις και τα καλά του λόγια για το θέμα του χρέους.

Κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Π.Παυλόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά πως "νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου", δίχως βέβαια να παραλείψει ότι είναι αναγκαίες κι άλλες... μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι περιμένει από τον Φρ. Ολάντ να στηρίξει την προσπάθεια του μνημονίου, αφού η απομείωση χρέους είναι και το τελευταίο πράγμα που της έχει μείνει από το μενού των προεκλογικών μέτρων και των υποσχέσεων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υλοποιήθηκαν.

Υπογραφές ελληνογαλλικής συνεργασίας
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ, περιλαμβάνει διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ θα υπογραφεί ελληνογαλλική διακήρυξη για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως: η παροχή τεχνογνωσίας στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επενδυτική συνεργασία στον τουρισμό, τις υποδομές και την εκπαίδευση.

Ξεχωριστή σημασία δε, αποδίδουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στα όσα θα πουν οι δύο τους, και σύμφωνα με πληροφορίες η ανταλλαγή απόψεων θα γίνει γύρω από τα εξής θέματα :
• ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
• αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
• διευθέτηση του ελληνικού χρέους
• προώθηση αμοιβαίων επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών
• Επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη
προσφυγικό

Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του
Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.

Τι περιμένουν Αθήνα - Παρίσι
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι προφανές ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει ακόμα και -στο εσωτερικό του ακροατήριο-τη στήριξη που έχει λάβει από τον Αλέξη Τσίπρα (που είναι ένας αριστερός πρόεδρος) για την προσπάθειά του να στηρίξει την Ελλάδα. Επίσης, διόλου τυχαίο ότι έφερε μαζί του ισχυρά ονόματα και φίρμες γαλλικές, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για επενδύσεις.

Όσο για την Αθήνα, οι προσδοκίες από την εν λόγω επίσκεψη είναι υψηλές και ποικίλες ( για τις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, το Πρόγραμμα, τη στήριξη για το χρέος κα) ενώ πλήρες "ταμείο" θα γίνει στο τέλος της ημέρας.

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ σήμερα
Το πρόγραμμα του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Παρασκευή περιλαμβάνει επίσκεψη στις 8:30 στην Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9:45 την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 12:00 ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή και αργότερα θα περιηγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του και της γαλλικής αντιπροσωπείας. Σε εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα, και στη συνέχεια, στις 16:00 θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας στη Γαλλική Σχολή Αθηνών και επίσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών "Κοραλλία".

Στις 19:00 η γαλλική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Παρίσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ