Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην Κύπρο - iefimerida.gr

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην Κύπρο

ελικόπτερα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα κατέφθασαν στη Λάρνακα για ασκήσεις, ενώ οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως ξεκινούν έρευνες γύρω από το νησί με τρία ερευνητικά πλοία. Η Λευκωσία ωστόσο κρατά χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις.

Οκτώ μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση έγινε, όχι απλά σε συνεννόηση, αλλά και σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές.

Τα μαχητικά του Ισραήλ, που κινούνταν σε σχηματισμούς ανά ζεύγη, δοκίμασαν τεχνικές πτυχές για πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο, όπως τα υψόμετρα, τις ταχύτητες, τις αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια. Σήμερα ξεκινούν στη Λευκωσία κοινές συσκέψεις ομάδων ασφαλείας Κύπρου - Ισραήλ, σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στη μεγαλόνησο.

Τρία τουρκικά πλοία γύρω απ' την Κύπρο

Την ίδια ώρα. τρία τουρκικά σκάφη διεξάγουν ή πρόκειται να αρχίσουν εντός των ημερών δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές γύρω από την Κύπρο ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ.

«Αυτοί που λένε ότι είναι μόνο το Πίρι Ρέις, κάνουν λάθος. Το Πίρι Ρέιs έχει κάνει μέχρι σήμερα δισδιάστατες έρευνες σε περίπου 2.100 τ.χλμ. Στη συνέχεια θα κάνει έρευνες σε μιαν περιοχή που θα φτάσει τα 4.000 τ.χλμ. Δεν μείναμε φυσικά μόνο σε αυτά. Την ίδια στιγμή εμείς σε συνεργασία με μια άλλη διεθνή εταιρεία για 40 ημέρες κάναμε έρευνες στη Μεσόγειο. Αυτό δεν το δημοσιοποιήσαμε. Γιατί αμέσως θα υπήρχαν κάποιοι που θα προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με αυτή την εταιρεία και αυτή (η εταιρεία) ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες έρευνες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Κύπρος: παρακολουθεί «με ηρεμία»

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, παρακολουθεί «με ηρεμία και νηφαλιότητα» τις κινήσεις των δυο ερευνητικών τουρκικών σκαφών, που βρίσκονται κοντά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε πως τα δυο τουρκικά σκάφη φέρουν νορβηγική σημαία και σημαία των Φερόων Νήσων και βρίσκονται 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ακάμα, στις ελεύθερες περιοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ