Παράδοξο: Ο Νετανιάχου λέει «δεν φταίει» ο Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, η Μέρκελ λέει «φταίει» [εικόνες] - iefimerida.gr

Παράδοξο: Ο Νετανιάχου λέει «δεν φταίει» ο Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, η Μέρκελ λέει «φταίει» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε την Τετάρτη για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου που άφησαν άφωνο τον πλανήτη.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αλλάξουμε την αίσθηση της Ιστορίας, ειδικά για αυτό το ζήτημα. Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε την ευθύνη της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνου, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Στο όνομα της γερμανικής κυβέρνησης και προσωπικά θέλω να πω ότι έχουμε συνείδηση της ευθύνης των Ναζί σε αυτή την πολιτισμική ρωγμή που επέφερε το Ολοκαύτωμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το μήνυμα θα περάσει στις επόμενες γενιές και θα γίνει παράδειγμα στη σχολική εκπαίδευση», πρόσθεσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε την έκπληξη την Τρίτη, μιλώντας στα Ιεροσόλυμα. Κατηγόρησε τον μουφτή των Ιεροσολύμων Haj Amin al-Husseini ότι ώθησε τους Ναζί να αποτελειώσουν τους Εβραίους της Ευρώπης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο του 1941 στη Γερμανία, ανάμεσα στον Χίτλερ και τον θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων της Παλαιστίνης, που βρισκόταν τότε υπό βρετανική αιγίδα.

«Ο Χίτλερ, εκείνη τη στιγμή, δεν ήθελε να αποτελειώσει τους Εβραίους, αλλά να τους απομακρύνει. Τότε, ο Haj Amin al-Husseini πήγε να δει τον Χίτλερ και του είπε:
- "Αν τους διώξετε, τότε θα έρθουν όλοι εδώ, στην Παλαιστίνη".
- "Και τι να κάνω;" τον ρώτησε ο Χίτλερ.
Και ο μουφτής του απάντησε: "Κάψτε τους"», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του.

Παράδοξο: Ο Νετανιάχου λέει «δεν φταίει» ο Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, η Μέρκελ λέει «φταίει» [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Παράδοξο: Ο Νετανιάχου λέει «δεν φταίει» ο Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, η Μέρκελ λέει «φταίει» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

O μουφτής χαιρετάει ναζιστικά:

Παράδοξο: Ο Νετανιάχου λέει «δεν φταίει» ο Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, η Μέρκελ λέει «φταίει» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε κάπως να διαλευκάνει τις δηλώσεις του, οι οποίες προκάλεσαν σάλο σε πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να περάσει σε δεύτερο πλάνο την ευθύνη των Ναζί στο Ολοκαύτωμα. «Ο Χίτλερ είναι υπεύθυνος για το Ολοκαύτωμα, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό», δήλωσε.

Αλλά η ευθύνη του μεγάλου μουφτή των Ιεροσολύμων της εποχής εκείνης δεν πρέπει «να αγνοηθεί», επέμεινε ο Νετανιάχου. «Εκείνος στήριζε την "τελική λύση" των Ναζί», πρόσθεσε και έφερε ως μαρτυρίες όσα ελέχθησαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης, μετά τον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι συνεχίζουν και σήμερα να τιμούν εκείνον τον εθνικιστή θρησκευτικό τους ηγέτη. «Η πραγματική ερώτηση δεν πρέπει να τίθεται σε μένα, αλλά στον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς: γιατί εκείνος και η Παλαιστινιακή Αρχή δοξάζουν επίσημα τον μουφτή των Ιεροσολύμων σαν εικόνα; Τον αποκαλούν πατέρα του παλαιστινιακού έθνους, αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας πολέμου», είπε.

Ο Husseini είχε καταφύγει στη Γερμανία το 1941 και είχε ζητήσει τη στήριξη του Χίτλερ για την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και των αραβικών χωρών, ενώ του είχε ζητήσει και να εμποδίσει τη δημιουργία εβραϊκού κράτους. Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1948.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νετανιάχου Μέρκελ ολοκαύτωμα Μουφτής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ