Reuters: Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ σε χρήση πλαστικού χρήματος - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ σε χρήση πλαστικού χρήματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την είσοδο των capital controls στην καθημερινότητα των Ελλήνων η χρήση των πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό. Ωστόσο, η χρήση του στις καθημερινές συναλλαγές παραμένει πολύ κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το Reuters, παίρνοντας αφορμή από την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώνει πως αν υπάρχει ένα αξιόπιστος τρόπος για να συλλεχθούν περισσότεροι φόροι από το κράτος, αυτός μπορεί να προέλθει μόνο από την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το κέρδος, όπως αναφέρει και το ΙΟΒΕ, μόνο αμελητέο δεν είναι, καθώς φτάνει ακόμη και στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνει πως οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα -ανά άτομο- στην Ελλάδα υπολείπονται αρκετά του μέσου όρου. Στην πραγματικότητα, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα. Το 2013 καταγράφηκαν κατά μέσο 17 συναλλαγές με κάρτα για κάθε Έλληνα, τη στιγμή που ο μέσος όρος των 28 κρατών της ΕΕ περιλαμβάνει, για το ίδιο διάστημα, 189 συναλλαγές.

Η πρόταση του ΙΟΒΕ είναι ότι η μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μειώσει δραστικά την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και αντιστοίχως θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους, σε μια περίοδο που έχει άμεση ανάγκη για χρήματα. Γι' αυτό και ήδη η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί τα ανάλογα κίνητρα για να ωθήσει τους πολίτες στη λογική της μεγαλύτερης χρήσης καρτών.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ