«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αργεντινή»; - iefimerida.gr

«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αργεντινή»;

Αργεντινή
Γιώργος Κοκκόλης

Τεράστιο χρέος, υψηλές δαπάνες και υπερτιμημένο νόμισμα είναι τα τρία κοινά στοιχεία που «μοιράζονται» Ελλάδα και Αργεντινή. Σήμερα, πολλοί αναλυτές προσυπογράφουν το σύνθημα «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αργεντινή», σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Τον Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή δήλωσε πως δε μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της που άγγιζε τα 100 δισ. δολάρια, προκαλώντας την πιο «ηχηρή» χρεοκοπία στην ιστορία. Η κίνηση αυτή οδήγησε τη χώρα σε μια περίοδο χάους: πέντε πρόεδροι σε δύο εβδομάδες, ελλείψεις σε μετρητά και τρόφιμα, θανατηφόρες ταραχές και τρομερή φτώχεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάρρευση ήταν προϊόν του τεράστιου χρέους της χώρας σε συνδυασμό με τις υψηλές δημόσιες δαπάνες και ένα υπερτιμημένο νόμισμα- περίπου ό,τι βιώνει η Ελλάδα. Έτσι πολλοί παρατηρητές προτείνουν ότι η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής προς την πτώχευση και την υποτίμηση.

Με το μέλλον στην Ελλάδα να παραμένει σκοτεινό, στο Μπουένος Άιρες, η δεκαετία που μεσολάβησε από την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής έχει ανακάμψει και βιώνει την πιο απίθανη ανάκαμψη, λόγω της υψηλής ζήτησης προϊόντων από την Κίνα και μια σειρά από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που βοήθησαν την Αργεντινή να βρει καταφύγιο από την οικονομική δυσπραγία που πλήττει το υπόλοιπο του πλανήτη αυτή τη στιγμή.

8% ανάπτυξη αλλά «εκρηκτικός» ο πληθωρισμός

Η Αργεντινή τα τελευταία οκτώ συνεχόμενα χρόνια έχει «απολαύσει» ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 8 τοις εκατό και φαίνεται έτοιμη για περισσότερα κέρδη το 2012, παράγοντες που βοήθησαν τη νυν πρόεδρο Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ να επιτύχει πανηγυρική επανεκλογή χθες με το εντυπωσιακό ποσοστό του 53,4%.

Επισήμως, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι περίπου 9 τοις εκατό σε ετήσια βάση, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό αυτό.

"Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουμε μόνο οκτώ τοις εκατό του πληθωρισμού, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι 25 τοις εκατό», λέει στο CNN η Βερόνικα Αμσιγνκ, δασκάλα σε προάστιο του Μπουένος Άιρες, η οποία ισχυρίζεται πως δυσκολεύεται να προμηθευθεί ακόμη και τα θεμελιώδη της Αργεντινής διατροφής - κρέας, γάλα και τυρί - λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών.

Από το 2007, η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τους οικονομολόγους, τους επενδυτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παροχή ελλιπών στοιχείων για τον πληθωρισμό προκειμένου να αποκομίσει πολιτικό όφελος και να μειωθούν οι αποδόσεις των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων. Η κυβέρνηση φυσικά αρνείται τους ισχυρισμούς.

Αν αυτό αληθεύει, ο αριθμός αυτός θα δώσει την Αργεντινή ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο και θα προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, αυτή η εγγενής ικανότητα της Αργεντινής να προσαρμόζεται, την ώθησε σε ταχεία επιστροφή από την κατάρρευση του 2001. Όταν το Μάιο του 2003 ο Νέστωρ Κίρχνερ έγινε πρόεδρος της χώρας, εφάρμοσε ένα μείγμα οικονομικών πολιτικών που εξόργισε τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Wall Street αναφορικά με την πληρωμή του χρέους.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η Αργεντινή εξακολουθεί να είναι μπλεγμένη σε δικαστικές μάχες ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές χρέους.

Η «σιδηρά» κυρία Κίρχνερ

Όταν η γυναίκα του Κίρχνερ τον διαδέχθηκε το Δεκέμβριο του 2007, συνέχισε τη διαμάχη με τους πιστωτές, ενώ προώθησε παράλληλα τις λαϊκιστικές πολιτικές του συζύγου της.
Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις της ήταν ο περιορισμός των εισαγωγών με την προσδοκία τόνωσης της εγχώριας αγοράς ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η χώρα σε σχέση με τη Βραζιλία.

«Χωρίς αμφιβολία, ανησυχούμε για το αν αυτή η εξωτερική κρίση των εισαγωγών πρόκειται να επιλυθεί ή όχι. Έχει πλήξει τις επιχειρήσεις μας παρά πολύ», δηλώνει στο CNN ο Αλμπέρτο Πρίνσιπε, ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας της Hyundai στο Μπουένος Άιρες.

To αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει πως σύμφωνα με το Global Trade Alert, η Αργεντινή έχει λάβει 14 μέτρα προστατευτισμού κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, πάνω από όσα έχουν πάρει η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα μαζί!

Έλλειψη ξένων επενδύσεων

Αυτές οι πολιτικές προστατευτισμού σε συνδυασμό με το απλήρωτο χρέος της Αργεντινής έχουν προκαλέσει σωρεία διεθνών επιπτώσεων για τη χώρα . Τον Σεπτέμβριο, τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ καταψήφισαν ένα πολυμερές δάνειο 230 εκατομμύρια δολαρίων στην Αργεντινή, η εκταμίευση του οποίου στην ουσία καλούσε την Αργεντινή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Η Αργεντινή έχει ζήσει από τις δικές της αποταμιεύσεις της για να αντλεί από την εγχώρια κατανάλωση. Αυτό είναι πληθωριστική πολιτική από μόνη της, ενώ υπάρχουν ελάχιστες επενδύσεις», λέει ο Μαρτίν Ρεντράντο, πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για έλλειψη ξένων επενδύσεων, συρρίκνωση των αποθεμάτων, φυγή κεφαλαίων και εκρηκτική άνοδο πληθωρισμού, η πρόεδρος Κίρχνερ συνεχίζει να ακολουθεί αυτό που αποκαλεί «μοντέλο της Αργεντινής» και υποστηρίζει πως και οι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Η χώρα μας είναι μέλος μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, με περιορισμένες δυνατότητες άσκησης νομισματικής πολιτικής και με τελείως διαφορετικές διεθνείς υποχρεώσεις. Η Αργεντινή δεν έχει «δίχτυ προστασίας» από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά ούτε και εταίρους που είναι αποφασισμένοι να τη διασώσουν, όσο οδυνηρό και αν αυτό αποβεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ