Ξένα ΜΜΕ: Δεν φταίνε οι τουρίστες που η Ελλάδα χρεοκόπησε -Κινδυνεύει με την αύξηση των εισιτηρίων - iefimerida.gr

Ξένα ΜΜΕ: Δεν φταίνε οι τουρίστες που η Ελλάδα χρεοκόπησε -Κινδυνεύει με την αύξηση των εισιτηρίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To CNBC κόβει και η Telegraph ράβει. Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από ξένα ΜΜΕ, ασκείται πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να κάνει πίσω στο θέμα της αύξησης των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το αμερικανικό CNBC αναφέρει ότι όσοι σχεδιάζουν να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά, καθώς η κυβέρνηση διπλασίασε ή και τριπλασίασε τις τιμές σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στα κρατικά έσοδα, προειδοποιεί το CNBC. Το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι αυτή εγκρίθηκε και από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η αύξηση των τιμών στα εισιτήρια θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2016.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, προκάλεσε οργή στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, που ζητούν να γίνει βαθμιαία η αύξηση μέσα σε μία τριετία για να μην πληγεί η βιομηχανία του τουρισμού και να παραμείνει ανταγωνιστική. Σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί από τα 12 σε 20 ευρώ, ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανέλθει από τα 7 στα 10 ευρώ.

Εκτιμάται ότι αυτές οι αυξήσεις θα αποφέρουν στην κυβέρνηση επιπλέον 21 εκ. ευρώ. Από το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι ακριβείς αυξήσεις των τιμών και τα προσδοκώμενα έσοδα θα ανακοινωθούν αργότερα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Ελλάδα ψάχνει για νέα μέτρα λιτότητας (ισοδύναμα) προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταξιδιωτικού και Τουριστικού Συμβουλίου. Και αυτό το ποσοστό αναμένεται να ανέβει κατά 3,6% και μέχρι το 2025 να έχει φτάσει στο 7,9% του ΑΕΠ. Ο ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις αυξήσεις των τιμών που σε συνδυασμό με τους νέους υψηλούς φόρους θα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μεταφορές και την τροφοδοσία.

Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη η τουριστική περίοδος. Και δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά αν χρειαστεί να απορροφήσουν και αυτές τις νέες αυξήσεις που σχεδιάζονται.

Telegraph: Δεν φταίνε οι τουρίστες που χρεοκόπησε η Ελλάδα

Οξεία κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των τιμών στα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτός της Ακρόπολης ασκεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph με άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν φταίνε οι τουρίστες που η Ελλάδα χρεοκόπησε».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η συντάκτης Τζούντιθ Γουντς «υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αύξηση των εσόδων και το να πέσει μια κατάρα όπως αυτή της Πομπηίας στην ανάκαμψη της Ελλάδας».

Θα ήμουν πρόθυμη να κάνω τις διακοπές μου στην Πελοπόννησο του χρόνου το καλοκαίρι αλλά δεν ισχύει το ίδιο για να δώσω 200 ευρώ για μια οικογενειακή επίσκεψη στην Ακρόπολη, συνεχίζει η δημοσιογράφος.

«Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν σκληρά για τη λεπτή αυτή γραμμή» καταλήγει η Γουντς στο άρθρο της στον Telegraph.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τουρίστες αύξηση εισιτηρίου ΕΟΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ