Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο - iefimerida.gr

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια κοινή δήλωση, οι 4 υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ αναγκάστηκαν χθες να κάνουν ανακωχή, μετά από πολλές ημέρες παρασκηνιακού πολέμου, «γαλλικών» και εχθρικών δηλώσεων.

Ωστόσο, η ενότητα που επικαλέστηκαν στην κοινή τους δήλωση οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης δεν αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό, από την οποία απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος.

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 0
Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 1

Η ανακοίνωση των 4 υποψηφίων για ανακωχή
«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου», αναφέρουν χαρακτηριστικά με κοινή τους δήλωση οι τέσσερις υποψήφιοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων παραμένει ψυχρό, ενώ η εμπιστοσύνη δείχνει να έχει χαθεί οριστικά.

Τα «γαλλικά» του Μεϊμαράκη τορπίλισαν το κλίμα
Λίγες ώρες νωρίτερα, κάποιοι υποψήφιοι κατηγορούσαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι τορπιλίζει τη διαδικασία και επιχειρεί πραξικόπημα, θέλοντας να ματαιώσει την εκλογική διαδικασία. Εξάλλου, ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών, με πρώτο τον Μάριο Σαλμά, ζητούσαν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου πριν από τις εκλογές. Ο κ. Μεϊμαράκης το ξέκοψε, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και η Πολιτική Επιτροπή, την οποία -ως πρόεδρος- μόνο αυτός θα μπορούσε να συγκαλέσει. Από την άλλη πλευρά, «γαλάζια» στελέχη μάζευαν υπογραφές προκειμένου να είναι ανοιχτή η εκλογική διαδικασία.

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 2


Πριν από τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων ο κ. Μεϊμαράκης, με δημόσια δήλωσή του, έδωσε «σήμα» της θετικής στάσης που θα κρατούσε στην εν λόγω σύσκεψη.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μετά τη χθεσινή μου παρέμβαση επιβάλαμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Ηδη αναρτήθηκαν οι προδιαγραφές στο Ιντερνετ και προχωράμε στην ανοιχτή διαδικασία», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι συζητά τακτικά για όλα τα θέματα με τους κ.κ. Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.
«Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα που άφηναν υπονοούμενα για "μαϊμουδιές" και "οικονομικό όφελος" κατά τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Απουσία Καραμανλή - Σαμαρά
Οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής δεν ήταν παρόντες στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι δύο πολιτικοί θέλησαν να πάρουν αποστάσεις από τις «γαλάζιες» εχθροπραξίες, αλλά το κλίμα δείχνει να έχει δηλητηριαστεί. Εξάλλου, οι δύο πολιτικοί διαφωνούν για τη διαδοχή: ο μεν κ. Καραμανλής δείχνει να στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, ο δε κ. Σαμαράς στηρίζει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 3

Συνεχίζεται η ένταση
Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένει βαρύ. Στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν έγινε συζήτηση για τα εσωκομματικά και σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να υπάρξει ειδική σύγκληση της ΚΟ και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλοί ακόμη βουλευτές, όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Σταύρος Καλαφάτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τσιάρας.

Σήμερα, η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία επιστρέφει ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, θα είναι ενδεικτική για το τι μέλλει γενέσθαι στην παράταξη. Σίγουρο θεωρείται πάντως ότι το σενάριο για τη σύγκληση Συνεδρίου έχει απομακρυνθεί και η εκλογική διαδικασία θα γίνει όπως σχεδιάστηκε, με τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Δεν συμφωνούν τι θα ψηφίσουν στη Βουλή
Πίσω από τις εύλογες έριδες και φιλοδοξίες κρύβεται, πάντως, μια πραγματική Βαβέλ, αφού δεν υπάρχει κοινή γραμμή που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Μέσα στη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και ότι η ΝΔ θα πρέπει να καταψηφίσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι «ανοιχτή» και να κρίνει πού διαφωνεί και πού όχι, και να ψηφίζει ανάλογα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας εκφράζει ξεκάθαρα το παλιό. Και η λογική του είναι να συντηρήσει ένα κομματικό κράτος το οποίο πνίγει τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, αφανίζει το δικαίωμα των νέων για δουλειά, διαλύει τη δυνατότητα για κοινωνική συνοχή και υποστήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων».

Δεν συμφωνούν για το debate
Ρητά δεσμεύτηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μη γίνει debate των τεσσάρων υποψηφίων, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ευτελιστική για τη ΝΔ και θα αναδείξει τις παθογένειες της παράταξης. Εξίσου ρητά διαφωνούν με αυτή την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις περιοδείες του και ζήτησε να γίνει debate.

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 4

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκτιμά ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση:

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 5

Μέσω Twitter παρενέβη και ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος ζήτησε να παρέμβουν τα κανάλια για να υποχρεώσουν τους υποψηφίους προέδρους να κάνουν συζήτηση.

Νέα Δημοκρατία: Ανακωχή στα λόγια, πόλεμος στο παρασκήνιο | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ ανακωχή ΠΟΛΕΜΟΣ παρασκήνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ