Η Κάλλια Παπαδάκη στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες - iefimerida.gr

Η Κάλλια Παπαδάκη στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απόψε το βράδυ, στις 19:30, οι εκδόσεις Πόλις παρουσιάζουν το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη με τίτλο «Δενδρίτες». Στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, στο Παγκράτι.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος της Κάλλιας Παπαδάκη ζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη δική μας πραγματικότητα, στην άλλη άκρη του πλανήτη: στην πόλη Κάμντεν, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η πόλη για πολλές δεκαετίες υπήρξε χωνευτήρι μεταναστών, με πολλές δουλειές και πλούσια βιομηχανία. Έπειτα τα πράγματα άλλαξαν: οι βιομηχανίες μεταφέρθηκαν στον Νότο, η πόλη γέμισε άνεργους και μετανάστες. Το Κάμντεν, άλλοτε εκφραστής του αμερικάνικου ονείρου, βυθίστηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες στην κρίση, στην ανεργία, στην φτώχεια και στην εγκληματικότητα. Το 2012, το Κάμντεν είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας σε ολόκληρη την Αμερική, ενώ σήμερα το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Κάλλια Παπαδάκη αφηγείται οικογενειακές ιστορίες που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, τότε που το Κάμντεν γνώριζε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη και φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του '80, τα χρόνια της παρακμής. Οι ήρωες είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, με ρίζες ελληνικές και ιταλικές που προσπαθούν να σβήσουν το παρελθόν να ξεχάσουν τις μνήμες τους, να προχωρήσουν με τη ζωή τους. Κάποιοι ψάχνουν να βρουν τι στράβωσε και είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με τα προσωπικά τους φαντάσματα. Κάποιοι άλλοι σκέφτονται να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα των προγόνων τους για να κυνηγήσουν το όνειρο για άλλη μια φορά, ενώ τα παιδιά μοιάζουν να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο «σκληρά και άδικα καμωμένο». Οι «Δενδρίτες» δεν είναι ένα ακόμη μυθιστόρημα για την κρίση. Η συγγραφέας μιλάει περισσότερο για όσα συμβαίνουν μετά την κρίση, για τη φθορά των ανθρώπων, των σχέσεων, της πόλης, της κοινωνίας ολόκληρης.

Οι «Δενδρίτες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη. Προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων «Στον ήχο του ακάλυπτου» που βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω».

Για το βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη θα μιλήσουν η δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Ρούλα Γεωργακοπούλου και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη

Η Κάλλια Παπαδάκη στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες | iefimerida.gr 0

INFO
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2105, ώρα 19:30
Βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ