Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] - iefimerida.gr

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φυλακισμένος εδώ και 4 μήνες σε μία από τις φυλακές-γκέτο της Γκιτέγκα στο Μπουρουντί βρίσκεται ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα που κατηγορείται από τις αρχές της χώρας ότι συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος, όταν το Μάιο του 2015 ως συνταγματάρχης της αστυνομίας αρνήθηκε να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών.

Αντιμέτωπος με το καθεστώς που επικρατεί στο Μπορουντί, ο Σπύρος καλείται να καταθέσει σε μία ανάκριση με συνοπτικές διαδικασίες που είναι ενδεικτική των προθέσεων των αρχών.

O Σπύρος, Ελληνας πολίτης, με σπουδές στη Νομική Αθηνών, μπλέχτηκε σε αυτή την απίστευτη περιπέτεια, όταν το ο πρόεδρος του Μπουρουντί πραγματοποίησε πραξικόπημα, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στο χάος και στους δρόμους ξεχύθηκαν χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, το οποίο απάντησε με πολιτικές διώξεις και δολοφονίες. Ο Σπύρος, συνταγματάρχης της αστυνομίας, αρνήθηκε να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών, όταν έλαβε σχετική εντολή από το δικτατορικό καθεστώς. Αψήφησε τις εντολές και έγινε μισητός εχθρός του καθεστώτος. Εκτοτε, έχει υποστεί φρικτά βασανιστήρια και κρατείται παράνομα υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει δικαστεί, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οταν συνελήφθη, δεν προέβαλε αντίσταση και είχε διώξει τη φρουρά του για να μην κινδυνέψουν, ενώ, τρεις ημέρες πριν είχε φυγαδεύσει την σύζυγό του και τον γιο τους σε άγνωστη τοποθεσία.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ το Έθνος, οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές που κρατείται ο Έλληνας υπήκοος είναι τραγικές. Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με απαράδεκτο τρόπο, αναγκάζονται να κοιμηθούν στο πάτωμα, βρίσκονται σε απομόνωση, το φαγητό είναι θλιβερό, ενώ απαγορεύονται και οι επισκέψεις ακόμα και των δικηγόρων με αποτέλεσμα ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα να μην μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα ενόψει της ανάκρισής του.

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Σπύρος μαζί με ανήλικο διαδηλωτή στις φυλακές-κολαστήριο

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Σπύρου Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης χαρακτηρίζει απόλυτα δικαιολογημένους τους φόβους του για δίκη-παρωδία.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για τις συνθήκες που έχει επιβάλει το καθεστώς του Μπουρουντί στην χώρα είναι το γεγονός ότι ο Σπύρος ειδοποιήθηκε αιφνιδιαστικά προφορικά με την σοβαρή κατηγορία για πραξικόπημα, ενώ ακόμα και μετά την σύλληψη δεν του έχει κοινοποιηθεί εγγράφως καμία κατηγορία.

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης

Όπως τονίζει το Έθνος, τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές δεν έχουν προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την προστασία του υπηκόου τους.

Η ιστορία του Σπύρου

Ο Σπύρος βρέθηκε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού εμφυλίου μεταξύ Χούτου και Τούτσι. Ως θετικός άνθρωπος αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του σπουδάζοντας νομικά και παράλληλα έπιασε δουλειά στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός σε φοιτητές και καθηγητές.

Μάλιστα, όσο διάστημα βρισκόταν στην Ελλάδα ανέπτυξε και ανθρωπιστική δράση, πετυχαίνοντας να φέρει πολλά παιδιά από το Μπουρούντι να σπουδάσουν στην Ελλάδα γιατί πίστευε ότι μόνον η παιδεία μπορεί να σβήσει τα φυλετικά μίση και ότι για να ανασυγκροτηθεί η χώρα του χρειαζόταν πρωτίστως πνευματικό κεφάλαιο.

Ο Σπύρος αγάπησε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, έμαθε και μιλά τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα, πήρε υπηκοότητα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος ενώ πριν από έναν χρόνο έφερε στην Ελλάδα και βάπτισε τον μικρό του γιο, τον Μάρκο, τώρα 3,5 ετών.

Οταν δόθηκε η ευκαιρία ο Σπύρος επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, προσφέροντας όλο του το είναι και πάντα προσανατολισμένος στα παιδιά - στο Μπουρούντι είναι γνωστός για το σημαντικό κοινωνικό του έργο. Στο νέο δημοκρατικό Μπουρούντι έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, σταδιοδρόμησε, έκανε οικογένεια και έναν γιο.

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στο Μπουρουντί

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Στη βάπτιση του γιου του

Φόβοι για τη ζωή του Σπύρου - Η ιστορία του Ελληνα που κρατείται σε φυλακές-κολαστήριο στο Μπουρουντί [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Με την σύζυγό του

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ