Νέα κλίμακα για τα ενοίκια -Χτύπημα σε μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα

Αποσύρθηκε για να επιστρέψει με διαφορετικούς συντελεστές και περισσότερα κλιμάκια, χωρίς να επηρεάζεται ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει εγγραφεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Αυτή είναι η ανεπίσημη απάντηση του οικονομικού επιτελείου στο τι μέλλει γενέσθαι με τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η "φουσκωμένη" κλίμακα των οποίων αποσύρθηκε κακήν- κακώς, αφού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στη διαδικασία ανεύρεσης ισοδύναμων, αφού είναι προφανές ότι 200 εκατ. ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα, ειδικά από τη στιγμή που πρέπει να βρεθούν άλλα περίπου 4 δισ ευρώ για όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θέλει να αντικαταστήσει η ελληνική πλευρά.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να φέρει το υπουργείο Οικονομικών μια νέα κλίμακα για τα ενοίκια, με περισσότερους συντελεστές, μεταφέροντας τα βάρη σε μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, ισχύει συντελεστής 11% για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον, κάτι που σημαίνει ότι ένας που έχει εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ και ένας άλλος που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων, έχουν ακριβώς τον ίδιο συντελεστή. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η νέα κλίμακα θα έρθει μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, δηλαδή με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σενάριο της ενιαίας κλίμακας μένει οριστικά στο συρτάρι, όπως αποκάλυψε το iefimerida, αφού θεωρήθηκε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει. Αυτό που μένει να απαντηθεί εντός των προσεχών ημερών, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι τεχνοκράτες των δανειστών, οι οποίοι ενώ είχαν συμφωνήσει και συνυπογράψει την αύξηση των σημερινών συντελεστών και είδαν να συμπεριλαμβάνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως πριν από την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ενοίκια ισοδύναμα κλίμακα ΥΠΟΙΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ