ΔΝΤ: Βλέπει «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Βλέπει «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πρώτες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τους ιθύνοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) άρχισαν ήδη να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Με τους εμπειρογνώμονες των δανειστών να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τα πρώτα στάδια της αναθεώρησης του προγράμματος, η διαφορά προέκυψε στις εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών για το 2015. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι πρώτοι έλεγχοι στο ΓΛΚ έχουν εμφανίσει μια «τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία, αν τελικά υφίσταται, θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Επιμένουν δηλαδή ότι η Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν ότι θα έχει πριν από τη συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ), να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ.

Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400-450 εκατ. ευρώ), ωστόσο αν θέλει κανείς να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Από τη μεριά τους, τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζεται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ