Τρέχουν στην κυβέρνηση -Οι ημερομηνίες «φωτιά» για πολυνομοσχέδιο και αξιολόγηση - iefimerida.gr

Τρέχουν στην κυβέρνηση -Οι ημερομηνίες «φωτιά» για πολυνομοσχέδιο και αξιολόγηση

Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τη διαδικασία του «επείγοντος» -και όχι του «κατεπείγοντος»- και με περισσότερα του ενός άρθρα θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν στο iefimerida.gr πως ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, αν και όλα θα κριθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή από την προετοιμασία των αρμόδιων υπουργείων.

Σήμερα, άλλωστε, είναι η τελευταία μέρα -deadline- για την κατάθεση των σημειωμάτων που ζήτησε ο πρωθυπουργός, με τα «προαπαιτούμενα» της αρμοδιότητας των υπουργών. Το επόμενο βήμα είναι η τελική επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου η οποία θα περάσει από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Μιχάλη Καλογήρου.

Διπλή η στόχευση της κυβέρνησης
Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση και τις διαβουλεύσεις της με τους δανειστές είναι ασφυκτικά, με την αντιπολίτευση να παίρνει ήδη θέση «μάχης», προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα επιβαρυντικά για την κοινωνία.
Ωστόσο με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με την διαδικασία του "επείγοντος" η κυβέρνηση εξασφαλίζει και το περιθώριο της τριήμερης διαβούλευσης στη Βουλή, αλλά και το εμπρόθεσμο της ψήφισης του πακέτου -το αργότερο-μέχρι το επόμενο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου.

Σημειωτέον δε, ότι στις 15 και 16 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα στο Eurogroup.

Οι ημερομηνίες «φωτιά»
Σε γενικές γραμμές πάντως, το χρονοδιάγραμμα για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

Οκτώβριος:

  • Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
  • Το δεύτερο «πακέτο» μέτρων που θα ακολουθήσει θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει μέτρα «φωτιά», ενώ η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. 

Νοέμβριος:

  • Έως τις 15 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τον «κάβο» της πρώτης αξιολόγησης.
  • Μέσα στο μήνα, θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, πρέπει να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
  • Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το "κούρεμα" των καταθέσεων. 

Δεκέμβριος:

  • Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση να καταφέρει και «τρέξει» προαπαιτούμενα, «κόκκινα δάνεια» και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τότε ίσως υπάρξει δέσμευση από τους εταίρους προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κι αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, είτε στη Σύνοδο Κορυφής.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση αξιολόγηση πολυνομοσχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ