Τρέξιμο στην πόλη: Τα οκτώ λάθη που γίνονται - iefimerida.gr

Τρέξιμο στην πόλη: Τα οκτώ λάθη που γίνονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν μένετε στην εξοχή, κανένα δάσος δεν βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας και δεν έχετε χρόνο να φύγετε από την πόλη για να τρέξετε.


Τότε, είναι απαραίτητο να τρέξετε μέσα στην πόλη αλλά υπάρχουν κανόνες που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.
1. Διαλέξτε προσεκτικά τα παπούτσια σας
Κανείς δεν μπορεί να τρέξει στην άσφαλτο χωρίς ένα ζευγάρι καλά αθλητικά. Το οδόστρωμα είναι πολύ σκληρό και αποτελεί κίνδυνο για τις αρθρώσεις. Κάθε πάτημα στο δρόμο ισοδυναμεί με έξι φορές το βάρος του σώματος που πέφτει πάνω στις γάμπες και στις αρθρώσεις.
Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, πρέπει να επιλέξετε ειδικά παπούτσια. Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε έναν ειδικό σε κατάστημα αθλητικών ειδών και να του εξηγήσετε ότι τρέχετε στην άσφαλτο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κρατάτε τα ίδια παπούτσια επί μήνες και χρόνια. Αν τρέχετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, πρέπει να αγοράζετε καινούρια παπούτσια κάθε έξι μήνες
2. Προσοχή στη μουσική με ακουστικά
Σίγουρα, η πλήξη καραδοκεί όταν κάποιος τρέχει μόνος και πολλοί καταφεύγουν στη μουσική. Προσοχή όμως στην πόλη, κρατήστε τη μουσική χαμηλά για να ακούτε τι γίνεται γύρω σας.
Προσοχή επίσης στην πολύ έντονη μουσική που μπορεί να σας παρασύρει και να τρέχετε γρηγορότερα από ό,τι συνήθως. Οι μύες δεν θα μπορούν να οξυγονώνονται και θα νιώσετε κουρασμένοι στα πέντε λεπτά. Εξάλλου, το πολύ γρήγορο τρέξιμο κουράζουν και πληγώνουν τους αστραγάλους και τα γόνατα.
3. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής
Οταν τρέχετε στην πόλη βρίσκεστε δύο μέτρα πίσω από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου. Τότε το τρέξιμο δεν χρησιμεύει σε τίποτα, για να μην πούμε ότι είναι και επικίνδυνο. Κάντε την άθλησή σας μακριά από τις ώρες αιχμής, απομακρυνθείτε από τους πολυσύχναστους δρόμους, μπήτε στα μικρά δρομάκια. Προτιμήστε τα πάρκα και τους πεζόδρομους. Αν πέσετε σε κόκκινο φανάρι, μείνετε πολλά μέτρα μέσα στο πεζοδρόμιο, οι εξατμίσεις καραδοκούν.
4. Μην σταματάτε το τρέξιμο στο φανάρι
Ανακουφίζει να σταματήσει κάποιος στο κόκκινο φανάρι και να ξεκουραστεί για λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά πρέπει να πιεστείτε, κάνετε βηματάκια επί τόπου ή κάντε μια στροφή ώστε η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου να μείνει ενεργή. Αν σταματήσετε, οι τοξίνες και τα «σκουπίδια» των μυών καθηλώνονται στο αίμα και θα είναι πολύ δυσκολότερο να τρέξετε στη συνέχεια.
5. Εξοπλισμός για τη νύχτα
Αν τρέχετε βράδυ ή νύχτα πρέπει να σας βλέπουν οι αυτοκινητιστές. Αποφύγετε να φοράτε 100% μαύρα ρούχα, αγοράστε μπάντες χρωματιστές για τα ρούχα ή τα παπούτσια. Σε ειδικά καταστήματα θα ανακαλύψετε όσα χρειάζεστε: ένα καπέλο, ένα αδιάβροχο, ένα κάλυμα για το κινητό με χρώμα για να φαίνεστε.
6. Αξιοποιήστε τον εξοπλισμό της πόλης
Αξιοποιήστε τα παγκάκια για να κάνετε μυικές ασκήσεις, όταν τελειώνετε το τρέξιμο ή ενδιάμεσα. Ανάποδα πους απς σε παγκάκι είναι ό,τι καλύτερο για τα χέρια και τους κοιλιακούς. Για τους αρχάριους δρομείς οι μικρές στάσεις σε παγκάκι για ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ό,τι καλύτερο.

Τρέξιμο στην πόλη: Τα οκτώ λάθη που γίνονται | iefimerida.gr 0


7. Αλλάξτε τη διαδρομή σας
Το να παίρνετε τρεις φορές την εβδομάδα τον ίδιο δρόμο για τρέξιμο είναι βαρετό και σκοτώνει τη φαντασία. Αλλάξτε συχνά το δρομολόγιό σας για να κρατάτε το ενδιαφέρον σας.
8. Ντυθείτε καλύτερα στην επιστροφή
Ισως δεν είναι πολύ πρακτικό αλλά είναι καλό να κρατάτε ένα ρούχο επιπλέον γύρω από τη μέση το οποίο θα χρειαστείτε όταν τελειώσετε το τρέξιμο. Κατά τη διάρκεια της άθλησης η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς, αλλά προς το τέλος της διαδρομής κατεβαίνει γρήγορα. Για να αποφύγετε το κρύωμα, καλύψτε το λαιμό σας και το στήθος με ένα αδιάβροχο ρούχο ή αντιανεμικό. Αν όλα αυτά σας είναι δύσκολα, προτιμήστε τον πιο γρήγορο τρόπο επιστροφής, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρέξιμο πόλη λάθη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ