Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού στα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία - iefimerida.gr

Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού στα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περιβόητη λίστα με τα ισοδύναμα που θα αναστείλουν τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια αναζητεί η κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, που προχώρησε μάλιστα σε μια αποκάλυψη, λέγοντας πως ο ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πολλά ισοδύναμα που εξετάζει το υπουργείο.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη μιλώντας στο Mega. Ετσι, μετά τις υποθέσεις φορολόγησης που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και την αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ήρθε η σειρά του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ να καταθέσει τη δική του πρόταση για ισοδύναμα στο 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Από τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο θα γίνει η αρχή
Η αρχή θα γίνει πιθανότατα από τη λίστα ακινήτων που κατέχουν Έλληνες στο Λονδίνο, καθώς για τους υπόλοιπους θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, επιβεβαίωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών «εξετάζουμε και το παράδειγμα του νόμου Μόντι της Ιταλίας, όπου έχει επιβληθεί ένας αντίστοιχος φόρος στα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό της αντίστοιχης επιβάρυνσης φορολογικής στη χώρα που είναι το ακίνητο. Όχι με περίεργες και τραβηγμένες διατάξεις».

Τι είχαν πει οι Μπαλτάς και Φίλης
Το ενδεχόμενο να βρεθούν από τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού τα ισοδύναμα ώστε να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση άφησε ανοικτό ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Έχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα, για παράδειγμα στο παράλληλο υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αποκαλύπτοντας μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για τα ισοδύναμα.

Ωστόσο, κατά... 1.000% θα πρέπει να αυξηθούν τα εισιτήρια στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους για να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, κάτι που προφανώς δεν είχε υπόψιν του ο υπουργός Πολιτισμού όταν έριξε τη βόμβα στη Βουλή.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, το αργότερο, θα έχει λυθεί και το ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Νίκος Φίλης σε δημοσιογράφους. Ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το υπουργείο, άλλα είναι «θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης». «Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλήσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας», είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Ερχεται διάταξη για την προστασία των ελεγκτών
Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει διάταξη στη Βουλή (και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα) με την οποία θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Όπως είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στο Αμύνταιο όπου οι ελεγκτές κατέληξαν στο Αυτόφωρο μετά από μήνυση ελεγχόμενου φορολογούμενου, δεν είναι δυνατόν οι έλεγχοι να γίνονται παρουσία αστυνομικού οργάνου και ο ελεγχόμενος να κρίνει αν ο ελεγκτής πραγματοποίησε κάποια παρανομία.

Για το θέμα των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η αλλαγή που γίνεται είναι ότι χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν πληρώσουν κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, θα επανεξεταστεί το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μείωση των δόσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν. Ανέφερε ως παράδειγμα έναν φορολογούμενο που έχει στην τράπεζα 200.000 ευρώ και έχει ρυθμίσει οφειλές 6.000 ευρώ.

Περιουσιολόγιο
Ο υπουργός είπε ότι όσον αφορά στο περιουσιολόγιο θα ανοίξει μια εφαρμογή στο taxisnet όπου οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν όλα τα στοιχεία που γνωρίζει η εφορία για αυτόν, όπως για παράδειγμα ακίνητα, ΙΧ, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να συμπληρώσει στοιχεία που δεν γνωρίζει η εφορία, όπως για παράδειγμα καταθέσεις στο εξωτερικό. Όσον αφορά τα μετρητά στο σπίτι, είπε ότι θα πρέπει να δηλωθούν από ένα όριο και πάνω.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης είπε:

  • το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016 πρόκειται να ανοίξει από τις αρχές Φεβρουαρίου.
  • η καθαρή αύξηση των καταθέσεων κάθε φορολογούμενοι θα συγκρίνονται αυτόματα με τη φορολογική του δήλωση και όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα καλούνται για έλεγχο.
  • τα έσοδα του Αυγούστου πήγαν καλά, αλλά τον Σεπτέμβριο υπάρχει μια απόκλιση επειδή το περυσινό Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ.
  • θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της παραγραφής σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Lagarde. Οι έλεγχοι στις λίστες αποδίδουν καθώς κάθε μια φέρνει κατά μέσο όρο έσοδα 600.000 ευρώ.
  • θα έρθει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων όπου θα προβλέπει απαλλαγή από τη φοροδιαφυγή, αλλά όχι απαλλαγή από λαθρεμπόριο ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης ΕΝΦΙΑ 23% φπα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ