Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι να κρυφτεί καθώς το καθεστώς του άρχισε να καταρρέει.

Παρουσιάζοντας εκπληκτικό ενδιαφέρον για την ευημερία του τυράννου, ο Μπλερ του λέει χαρακτηριστικά: «Αν έχεις ένα ασφαλές μέρος να κρυφτείς, θα πρέπει να πας αμέσως εκεί».

Δεν υπήρχε καμία πρόταση να καταφύγει στη δικαιοσύνη και αντ 'αυτού ο Μπλερ θέλησε να επιτύχει μια συμφωνία για τον Καντάφι.

Η νέα συνομιλία ρίχνει φως για άλλη μια φορά στις αμφισβητήσιμες σχέσεις του Μπλερ με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης της Λιβύης.

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί | iefimerida.gr 0

Ο πρώην πρωθυπουργός επικρίθηκε για το περίφημο «Deal στην έρημο» του 2004 που εξασφάλισε προσοδοφόρα συμβόλαια πετρελαίου για την BP και έδωσε τέλος στη διεθνή απομόνωση της Λιβύης. Επίσης, είχε γράψει δουλοπρεπή γράμματα στον Καντάφι που ξεκινούσαν πάντα με τη φράση: «Αγαπητέ Μουαμάρ, ελπίζω εσείς και η οικογένειά σας να είστε καλά».

Η συνομιλία μεταξύ του Μπλερ και του Καντάφι δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της τελευταίας παρτίδας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν στα πλαίσια ελεύθερης πληροφόρησης.

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί | iefimerida.gr 1

Το σχετικό μήνυμα έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου του 2011 και εστάλη από την επικεφαλής στρατηγικής του Μπλερ, Κάθριν Ρίμερ, στον Τζέικ Σάλιβαν, πρώην κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της κυρίας Κλίντον, ο οποίος με τη σειρά του το έστειλε σε εκείνη.

Εκείνη την εποχή ο Μπλερ ήταν ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή για το Κουαρτέτο - ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία.

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί | iefimerida.gr 2

Επιπλέον η Ρίμερ σημειώνει στο μήνυμα ότι «ο κ Μπλερ ήθελε να σας ενημερώσει ότι η επικοινωνία σας είναι πολύ ιδιωτική και δεν θα αναφερθεί τίποτα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια γράφει ότι «Είναι σημαντικό να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία. Αν έχετε ένα ασφαλές μέρος να κρυφτείτε, θα πρέπει να πάτε εκεί, επειδή αυτό δεν θα τελειώσει ειρηνικά. Αν αυτό συνεχιστεί θα ξεπεράσει τα όρια. Το λέω αυτό διότι το πιστεύω βαθύτατα. Εάν δεν διαφύγετε γρήγορα θα φτάσετε σε σημείο χωρίς επιστροφή».

Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 23 Φεβρουαρίου του 2011 ο Σάλιβαν περιγράφει στην κυρία Κλίντον πώς Μπλερ πιθανότατα «θα μπορούσε να έχει μια καλή σχέση» με τον Καντάφι. Ο δικτάτορας εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και σκοτώθηκε από αντάρτες κοντά γενέτειρα του, Σύρτη, τον Οκτώβριο του 2011.

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ συμβούλευε τον Καντάφι να... εξαφανιστεί | iefimerida.gr 3


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ