Οι ταινίες της εβδομάδας [Κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας [Κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ματ Ντέιμον στη «Διάσωση» περιπλανιέται ξεχασμένος και μόνος στον Άρη, χωρίς όμως να βρίσκει νερό. Απ’ την άλλη μεριά Αμερικανοί ορειβάτες ξεπαγιάζουν στη παγωμένη κορυφή των Ιμαλαϊων, το Έβερεστ, περιμένοντας κι αυτοί κάποιον να τους σώσει.

Λιγότερο τουρτουρίζει ο Τζέιμς Ντην στο βιογραφικό «LIFE», ενώ το τουρκικό ηθογραφικό δράμα «Το Αρνάκι» είναι κι αυτό γυρισμένο στην χιονισμένη Ανατολία.

Πολύ παγωνιά στις ταινίες της εβδομάδας. Μια πρώτη γεύση από Χειμώνα μέσα όμως στις ζεστές κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας.

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0


H ΔΙΑΣΩΣΗ - 3D Περιπέτεια Φαντασίας / ΗΠΑ (2015)

  • The Martian
  • Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
  • Παίζουν : Ματ Ντέιμον, Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, Ντόναλντ Γκλόβερ, Σον Μπιν, Σεμπάστιαν Σταν, Άλεξ Χένι, Μακένζι Ντέιβις

Τι Συμβαίνει:

Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα στον κόκκινο πλανήτη. Όμως ο Ματ Ντέιμον δε τους κάνει το χατήρι. Είναι ένας ατίθασος Αμερικανός αστροναύτης βοτανολόγος στον αφιλόξενο Άρη και θέλει να επιζήσει. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του για να επιβιώσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός.

Ελπίζει πως πριν τελειώσουν οι προμήθειές του θα τον έχουν σώσει.

Ο Μαρκ Γουάτνι ξέρει από πατέντες επιβίωσης και τις βάζει μπρος για να δείξει στη Γη πώς είναι ακόμα ζωντανός. Όταν η ΝΑΣΑ επιτέλους καταλάβει πως υπάρχει ζωντανός άνθρωπος στον Άρη θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ μέσα απ αυτή τη φουτουριστική περιπέτεια, βρίσκει την ευκαιρία να “παίξει” με τις αξίες της παραδοσιακά γενναίας Αμερικής που όλα τα καταφέρνει αρκεί να το θέλει. Ο Γουάτνι, έξυπνος και χιουμορίστας, εντυπωσιακά γενναίος και πατεντιάρης, είναι ο ιδανικός πατριώτης αμερικανός και θα ενθουσιάσει το κοινό του με την υπερπροσπάθεια που κάνει για επιβίωση. Θεαματικότατο φιλμ που δεν του λείπει ο στόμφος και η χοντροκομμένη πατριδολτρεία, μάταια φιλόδοξο με λίγες ευρηματικές λήψεις παρά το υψηλό budget και αρκετό μελοδραματισμό. Πιθανότατα μαρκάρει ένα καινούργιο χαμηλό ποιότητας για τις μετοχές του καταξιωμένου κ. Ρίντλεϊ Σκοτ που τα τελευταία χρόνια κατεβαίνουν αργά αργά τα σκαλιά της πάλαι ποτέ επιτυχίας του.

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1


ΕΒΕΡΕΣΤ - 3D Περιπέτεια / ΗΠΑ (2015)

  • Everest
  • Σκηνοθεσία: Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ
  • Παίζουν : Τζέισον Κλαρκ, Τζος Μπρόλιν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρόμπιν Ράιτ, Τζον Χόουκς, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον, Κίρα Νάιτλι, Μάικλ Κέλι

Τι Συμβαίνει:

Μια αληθινή ιστορία. Είμαστε στα 1996. Αμερικανοί πεπειραμένοι αλπινιστές έχουν στήσει επιτόπιες κιτς τουριστικές γραφεία-επιχειρήσεις που προσφέρουν μια δήθεν ασφαλή ανάβαση στο Έβερεστ. Οι πελάτες τους είναι Αμερικανοί ερασιτέχνες τρελλαμένοι ορειβάτες που έχουν βάλει πείσμα να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου για άγνωστους σε εμάς λόγους.

Μετά από δύο μήνες προετοιμασίας δυο αποστολές ορειβατών ξεκινούν ανυποψίαστες για να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους. Η Ύβρις αυτών των ανθρώπων που αψηφούν το μέτρο των δυνάμεών τους, δεν θα μείνει ατιμώρητη και η Φύση θα δείξει το σκληρό της πρόσωπο σ’ αυτούς που την αμφισβητούν μαζικά. Έτσι η σχοινοσυντροφιές θα πέσουν σε μια δυνατή καταιγίδα από την οποία μόνο οι πιο τολμηροί αλλά και οι πιο τυχεροί θα επιζήσουν.

Τρισδιάστατο φαντασμαγορικό θέαμα που εκμεταλεύεται τη άγρια φωτογένεια του φυσικού ντεκόρ. Αγχωτικό θέαμα πασπαλισμένο με αδιάφορες διηγήσεις ορειβατών. Τετριμμένες αμερικανικές οικογενειακές ιστορίες με έγκυες συζύγους που ανησυχούν για την επιστροφή των συντρόφων τους, διάφοροι διαζευγμένοι που αναζητούν λύτρωση κλπ. Όλ’ αυτά διανθίζονται με τσαχπίνικες αμερικάνικες ατάκες, πολύ χιόνι και πλάνα με μανιασμένες καταιγίδες που κάνουν τη μάχη για επιβίωση να παίρνει διαστάσεις θρίλερ. Ο σκηνοθέτης επιμένει στις σκηνές διάσωσης και σε άλλα μελοδραματικά καθώς οι ορειβάτες αντιμετωπίζουν απανωτά επεισόδια δραματικής επιβίωσης.

Κάποια στιγμή μπερδεύτηκα τόσο που δεν ήξερα ποιός πάει να σώσει ποιόν και με ποιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει πως η σκηνοθεσία γοητευμένη από την άγρια ορεσείβια περιπέτεια, χάνει τον θεατή της, ο οποίος χάνει με τη σειρά του το ζωηρό ενδιαφέρον του και απλώς αφήνεται να παρακολουθεί ορειβάτες που παλεύουν άνισα με τα στοιχεία της Φύσης σε μια προβλέψιμη μάχη που εκ των πραγμάτων δεν είναι πειστική.

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ - Δράμα / Γαλλία (2015)

  • Le Dernier Coup de Marteau
  • Σκηνοθεσία: Αλίξ Ντελαπόρτε
  • Παίζουν : Ρομέν Πολ, Κλοτίλντ Εσμέ, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά

Τι Συμβαίνει:

Η Αλίξ Ντελαπόρτ επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της για να διηγηθεί μια ιστορία ενηλικίωσης.

Όταν μπαίνει για πρώτη φορά στην Όπερα του Μονπελιέ, ο δεκατριάχρονος Βικτόρ δεν ξέρει τίποτα για μουσική. Επίσης, δεν γνωρίζει τον πατέρα του, Σαμουέλ Ροβινσκί, ο οποίος βρίσκεται εκεί για να διευθύνει την 6η Συμφωνία του Μάλερ. Ο Βικτόρ ξεκινά να τον παρακολουθεί από απόσταση και ανακαλύπτει έναν καινούριο κόσμο… εκείνον της πρόβας.

Όταν η Νάντια, η μητέρα του τον ενημερώνει ότι θα πρέπει να αφήσουν το σπίτι τους στην παραλία, ο Βικτόρ αρχίζει να ανησυχεί, τόσο για την ίδια, καθώς θεωρεί ότι κάτι του κρύβει, όσο και για τη Λούνα, την Ισπανίδα γειτόνισσά του, την οποία έχει ερωτευτεί. Στην προσπάθεια του να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ο Βικτόρ αποφασίζει να αποκαλυφθεί στον πατέρα του για πρώτη φορά…

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3


LIFE - Βιογραφία / ΗΠΑ (2015)

  • Σκηνοθεσία: Άντον Κορμπίν
  • Παίζουν : Ρόμπερτ Πάτινσον, Ντέιν Ντε Χάαν, Τζόελ Έγκερτον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Τεριό, Αλεσάντρα Μαστρονάρντι

Τι Συμβαίνει:

Σχεδόν ψευδοβιογραφικό πορτραίτο της σύντομης ζωής του Τζέιμς Ντην (Ντέιν Ντε Χάαν) μέσα από τα μάτια και την φωτογραφική μηχανή του φωτογράφου Ντένις Σκοτ (Ρόμπερτ Πάντισον). Ο Σκοτ γοητεύτηκε από την θλιμμένη εσωτερική δύναμη του ανερχόμενου Ντην και προσπάθησε να αποθανατίσει την εύθραυστη ύπαρξη του μεγάλου σταρ πριν ακόμα κατακτήσει την διασημότητα με την ταινία του Νικολας Ρέι «Επαναστάτης χωρίς αιτία».

Μετά από αρκετά πισωγυρίσματα ο Σκοτ αποσπά την εμπιστοσύνη του Ντην και οι δυο άγνωστοι ακόμα νεαροί καλλιτέχνες γίνονται φίλοι. Ο Ντην αφήνει τον Σκοτ να τον φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού LIFE, στις πιο προσωπικές του στιγμές στην φάρμα όπου μεγάλωσε στην Ιντιάνα. Οι φωτογραφίες του Σκοτ (και προπαντός αυτή που τον δείχνει να περπατά στην βροχερή Times Square) είναι αυτές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου Αμερικανού σταρ που έφυγε πρόωρα μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Το σενάριο ξετυλίγει γραμμικά την μικρή ιστορία των δυο φίλων ενώ η σκηνοθεσία του Άντον Κορμπίν την εικονογραφεί με απλότητα και σχετική ειλικρίνεια τονίζοντας την ανασφάλεια του Ντην αλλά και την χλιαρά επιθετική στάση του Σκοτ για αναγνώριση. Η σκηνοθεσία αφήνει κατά μέρος πρωτοβουλίες για μια βαθύτερη ανάλυση του ψυχολογικού αδιεξόδου στο οποίο πιθανά είχε περιέλθει το αγροτόπαιδο από την Ιντιάνα που κατέκτησε την Νέα Υόρκη και μάλλον καλά κάνει.

Οι δυο ηθοποιοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν σωστά τους χαρακτήρες με τον Ντέιν ντε Χααν να κλέβει την παράσταση...

Τελικά αυτή η απόμακρη στάση του Κορμπίν απέναντι σε ένα είδωλο που μέχρι σήμερα σαγηνεύει, λειτουργεί μάλλον αρνητικά πάνω στην γυαλάδα της ταινίας αφαιρώντας της δραματικότητα και δίνοντας απλά μια φλατ περιγραφή στον ανυπόμονο για πιο «φορτισμένες» σκηνές θεατή. Δεν είναι απογοήτευση αυτό που νιώθει ο θεατής στο τέλος, αλλά μια ανικανοποίητη πείνα για σκηνές που θα έμπαιναν πιο βαθιά στην ανταγωνιστική σχέση των δυο φίλων...

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4


ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ - Δράμα / Tουρκία (2014)

  • The Lamb
  • Σκηνοθεσία: Κουτλούγ Αταμάν
  • Παίζουν : Μερτ Ταστάν, Νεσρίν Καβαντζάντε, Καχίτ Γκόκ, Σίλα Λάρα Καντούρκ, Νουρσέλ Κόζε 

Τι Συμβαίνει:

Τουρκικό ηθογραφικό δράμα με σεναριακές χοντροκοπιές που μας θύμισε παλιό ελληνικό κινηματογράφο των 60s. Την ταινία σώζει η θαυμάσια εικαστική προσέγγιση του Κουτλούγ Αταμάν ο οποίος μας φέρνει κοντά στα αδρά χαρακτηριστικά τοπία της Ανατολίας σαν άλλος Γκιουλμαζ Γκιουνέι.

Σύμφωνα με την παράδοση στα χωριά της Ανατολικής Ανατολίας, η 27χρονη Μεντινέ πρέπει να σερβίρει αρνάκι στο φούρνο στην τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της, Μερτ. Φτωχή αλλά αποφασισμένη, η Μεντινέ βάζει την οικογένειά της να κόβει κλαδιά, προκειμένου να βγάλουν τα χρήματα για να αγοράσουν το αρνί, ενώ ο Ισμαήλ, ο μάλλον αχαΐρευτος σύζυγός της, μοιάζει να ανησυχεί για τη δυναμική συμπεριφορά της γυναίκας του. Στο μεταξύ, ζηλεύοντας την προσοχή που απολαμβάνει ο Μερτ, η δαιμόνια αδελφή του, Βιζντάν, τον πείθει πως αν δεν βρεθεί αρνί, τότε το έδεσμα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι... ο ίδιος. Καθώς ο πατέρας πέφτει στα δίχτυα μιας πληθωρικής πόρνης, μητέρα και γιος ξεκινούν πεισματικά την αναζήτηση του πολυπόθητου αμνού, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μια διαφορετική οδύσσεια ξεκινά...

«Το Αρνάκι» μας ταξιδεύει στις απρόσιτες γωνιές της τουρκικής ενδοχώρας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Αποσπώντας δύο από τις ωραιότερες παιδικές ερμηνείες από τους ανήλικους ηθοποιούς του, ο σκηνοθέτης μετατρέπει την απρόβλεπτη οδύσσεια των πρωταγωνιστών του σε ένα τρυφερό φιλμ που μας γνωρίζει τη σύγχρονη τραγική καθημερινότητα της απομακρυσμένης Τουρκικής επαρχίας. Μια στεγνή καθημερινότητα που την σφιχταγκαλιάζει η βαθειά φτώχεια και οι ασφυκτικοί κοινωνικοί νόμοι.

Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5


ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΟΥ; - Δράμα / Γαλλία (2014)

  • Pas Son Genre
  • Σκηνοθεσία: Λούκας Μπελβό
  • Παίζουν : Εμίλ Ντεκινί, Λόις Κορμπερί
Οι ταινίες της εβδομάδας  [Κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 6


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - Σινεφίλ Δράμα / Ιταλία (1954)

  • Viaggio in Italia
  • Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Ροσελίνι
  • Παίζουν : Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζορτζ Σάντερς, Άντονι Λα Πένα, Ναταλία Ρέι

Τι Συμβαίνει:

Η ταινία «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ» ενέπνευσε τη γαλλική Νουβέλ Βαγκ , αφού σηματοδότησε το πέρασμα στον «σύγχρονο» κινηματογράφο αν και δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς.

Η ταινία αναφέρεται στην προβληματική σχέση ενός ζευγαριού που οδεύει προς τον χωρισμό.

Διαδραματίζεται στη Νάπολη, την οποία ο πλούσιος Βρετανός δικηγόρος Αλεξάντερ (Τζορτζ Σάντερς) και η σύζυγός του Κάθριν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) επισκέπτονται προκειμένου να διευθετήσουν τα της περιουσίας ενός θείου που απεβίωσε. Το ταξίδι αυτό θα είναι η τελευταία ελπίδα αναβίωσης του γάμου τους, που αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Ο σκηνοθέτης κατορθώνει να συλλάβει μοναδικά στιγμιότυπα από την αλληλεπίδραση του ζευγαριού και τα βλέμματα που ανταλλάσουν, καθιστώντας την ταινία μια από τις κορυφαίες ερωτικές ιστορίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ταινία της συνεργασίας Ινγκριτ Μπέργκμαν- Ρ. Ροσελίνι, που από πολλούς θεωρείται ως η κορυφαία ταινία του σκηνοθέτη, και μια από τις σημαντικότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, εξακολουθεί να φιγουράρει τακτικά στις 10 πρώτες θέσεις της λίστα του περιοδικού Cahiers du cinéma. Το Ταξίδι στην Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση από τις συμβατικές παραδοσιακές μορφές κινηματογραφικής αφήγησης στον σύγχρονο κινηματογράφο. Κι αυτός είναι ο λόγος που η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπιφύλακτα διαχρονική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ