Τσίπρας: Οι τρεις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών - iefimerida.gr

Τσίπρας: Οι τρεις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Τη βασική του ομιλία στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα απευθύνει σήμερα -στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος- ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας έτσι την πενθήμερη επίσκεψή του στην άλλη άκρη του Αλτλαντικού.

Ήδη, ο πρωθυπουργός -πέρα από τα ζητήματα του χρέους και των επενδύσεων- έθεσε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

«Θα αποτύχουμε αν αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις με μεγαλύτερη καταστροφή»

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό, " η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων:Της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή".Κατά συνέπεια, " ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας", υπογράμμισε προειδοποιώντας ότι "αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε".

Αντιθέτως, εξήγησε πως "αν κατορθώσουμε - ειδικά εδώ στον ΟΗΕ - να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε".

«Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς»
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο...καυτό θέμα των προσφυγικών ροών.

"Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών", τόνισε, παραθέτοντας τρεις προτάσεις άμεσων δράσεων:

- "Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση.

- Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης.

- Tρίτον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών". Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "στην ΕΕ, κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων".

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Τόνισε επιπλέον πως "είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ