«Μαντάμα Μπατερφλάι» και «Ριγολέττος» επιστρέφουν στη Λυρική - iefimerida.gr

«Μαντάμα Μπατερφλάι» και «Ριγολέττος» επιστρέφουν στη Λυρική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο πριν από τη μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιλέγει να παρουσιάσει έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια» στην οδό Ακαδημίας.

«Ανέλαβα μια εθνική όπερα, ένα λυρικό θέατρο που συγκρίνεται και συνεργάζεται με κορυφαία ευρωπαϊκά. Δεν θα επιτρέψω, όσο αυτό περνάει από το χέρι μου, αυτό το ιστορικό θέατρο, η μοναδική λυρική σκηνή της Ελλάδας, να συρρικνωθεί σε ένα επαρχιακό θίασο» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, η οποία είναι η τελευταία όπου η ΕΛΣ θα έχει για έδρα της το ιστορικό «Ολύμπια» της Οδού Ακαδημίας.

Η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, ο «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι, ο «Βαφτιστικός» του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι είναι μερικά από τα εμβληματικά έργα τα οποία σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις επιστρέφουν φέτος στο «Ολύμπια», ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καλή λειτουργία της Λυρικής και εν αναμονή των αποφάσεων του νέου υπουργού Πολιτισμού, επισήμανε ότι «το χρέος της από τα 17 εκατομμύρια ευρώ το 2011 μηδενίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2014». Βεβαίως μετά τη μειωμένη επιχορήγηση του 2014 οπότε η ΕΛΣ έλαβε 10,3 εκατομμύρια ευρώ και τον προϋπολογισμό του 2015 σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται να λάβει πάλι 10 εκατομμύρια, το σημερινό έλλειμμά της φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. «Η Λυρική με βάση το επίσημο business plan έως το 2020 μπορεί να λειτουργήσει με ετήσια επιχορήγηση 14,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσα χρειάζεται και σήμερα» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Η σεζόν, στη διάρκεια της οποίας θεσμοθετούνται μειωμένες τιμές εισιτηρίων, ξεκινά με την επανάληψη του μπαλέτου «Ταξίδι στην αιωνιότητα», σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα, στις 7 Οκτωβρίου και για 4 παραστάσεις, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στις 10 Οκτωβρίου η ΕΛΣ τιμά τα 90χρονα του θρύλου που ακούει στο όνομα Μίκης Θεοδωράκης. Επισήμως, η σεζόν ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου με τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου.

Στις 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζεται η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή με τις δύο ιστορικές όπερες της Ιταλίας: το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας και την Αρένα της Βερόνας. Πρόκειται για την όπερα «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», την εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και Ιουλιέττας όπως τη μελοποίησε ο Βιντσέντζο Μπελίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ.

Στις 22 Νοεμβρίου, ξεκινά η νέα φιλόδοξη παραγωγή για παιδιά, με τον υπέροχο τίτλο «Καρμενσίτας» και στις 5 Δεκέμβρη ο «Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου το Μπαλέτο της ΕΛΣ στη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον Γιώργο Βράνο.

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι στο Μέγαρο Μουσικής στις 17 Ιανουαρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο και Ηλία Βουδούρη και σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου. Στις 13 Φεβρουαρίου, ανεβαίνει ο «Κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι και σε συμπαραγωγή με το φημισμένο Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας. Στις 12 Μαρτίου, το αριστούργημα του Βέρντι ο «Ριγολέττος», φέρνει τον Δημήτρη Πλατανιά στη σκηνή του Θεάτρου «Ολύμπια», για να ερμηνεύσει το ρόλο που τον έκανε διάσημο στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.

Στις 3 Απριλίου έρχεται στο «Ολύμπια» η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη.

Στις 15 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί η όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρσι. Στις 13 Μάιου μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της νέας σεζόν, η νέα παραγωγή του «Βαφτιστικού» σε σκηνοθεσία του θεατρικού σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα. Στις αρχές Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η «Αΐντα» σε σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας. Η σεζόν θα κλείσει με την «Κάρμεν», που αναβλήθηκε το καλοκαίρι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λυρική ρεπερτόριο παραστάσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ