Επιστροφή στον πετρόμυλο για παραδοσιακό ψωμί - iefimerida.gr

Επιστροφή στον πετρόμυλο για παραδοσιακό ψωμί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το χωράφι στο τραπέζι σας. Ψωμί, που παρασκευάζεται από τα σιτηρά του θεσσαλικού κάμπου, που καλλιεργούν οι αγρότες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη και το οποίο πωλείται κάθε μέρα σε αρτοποιεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης.

Οι 40 αγρότες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη έκαναν πράξη την καθετοποίηση της παραγωγής. Σπέρνουν τα σιτηρά, τα καλλιεργούν, τα θερίζουν και τέλος στέλνουν το προϊόν: σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη σε αρτοποιεία, για την παραγωγή άρτου. Τρείς τύποι ψωμιού: το «ΘΕΣγη Θεσσαλικό», το «ΘΕΣγη Κρίθινο» και το «ΘΕΣγη Ελληνική σίκαλη», που συνδυάζουν τον πλούτο της Θεσσαλικής γης, πωλούνται ήδη σε 15 αρτοποιεία της χώρας.
Η κίνηση αυτή γίνεται πρώτη φορά πανελλαδικά αποδεικνύοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Οι 70 αγρότες του Συνεταιρισμού έχουν κάνει πιστεύω τους ότι πρέπει να προχωράς. Στα πλαίσια αυτά. προχώρησαν στη δημιουργία μειγμάτων αλεύρων από καρπούς της θεσσαλικής γης οι οποίοι μεταποιούνται σε ψωμί από συνεργαζόμενα αρτοποιεία. Τρία προϊόντα στα οποία συμμετέχουν αλεύρια από πετρόμυλο, και αποτελούν «πηγή φυτικών ινών» ιδιαίτερα ευεργετικών για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. «Το project έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό» μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Καλφούντζος προσθέτοντας «Παράλληλα εξασφαλίζουμε την απόλυτη ιχνηλασιμότητα από το χωράφι στο ράφι του συνεργαζόμενου αρτοποιείου».
Ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα καλλιέργειας και πιστοποίησης, που ξεκινούν από την ανάλυση του εδάφους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών, την ορθολογικότερη χρήση των λιπασμάτων και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος οι αγρότες του Συνεταιρισμού αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες, όπως αυτή των παραγωγών με τους αρτοποιούς, μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή.
Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων κυρίως αγροτών. Σήμερα, αριθμεί 70 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών.
Ο Συνεταιρισμός, που έχει έδρα τη Λάρισα και εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία, παράγει δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι), βαμβάκι, σπανάκι, αρακά και μόλις πρόσφατα σκόρδο αναβιώνει τις αρχές και τις αξίες του υγιούς «συνεταιρίζεσθαι», που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για την Ελλάδα στις σύγχρονες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγροδιατροφικός τομέας συμβάλει στο 7% του ΑΕΠ, με τα δημητριακά να αντιπροσωπεύουν το 10% της γεωργικής παραγωγής. Στον τομέα των εξαγωγών τα σιτηρά καλύπτουν το 6%. Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνοι σιταριού (σκληρού και μαλακού), κριθαριού και σίκαλης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες – παραγωγούς στο μέλλον» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Τα 70 μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν συνολικές εκτάσεις 25.000 στρεμμάτων στη Θεσσαλία και παράγουν κοντά 20.000 τόνους προϊόντων, τα οποία προωθούν στην εγχώρια αγορά, από το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι μέχρι το σπανάκι, τον αρακά και πρόσφατα το σκόρδο.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, όπως μας μεταφέρει ο κ. Καλφούντζος «Καθώς νοιώθουν ότι παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και βλέπουν τις ευκαιρίες να ανοίγονται μπροστά τους». «Πιστεύω» τους είναι η συμβολαιακή γεωργία είτε αυτή αφορά σε συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμού, είτε στην υποστήριξη της προσπάθειας τους μέσω του σχετικού προγράμματος χρηματοδότησης.
Αρωγός στην προσπάθεια τους είναι η Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, το οποίο παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα προμήθειας γεωργικών εφοδίων και καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω της ειδικής κάρτας. «Το Πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: παρέχει διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής με το συμβόλαιο που υπογράφεται ανάμεσα στον παραγωγό και το συνεταιρισμό, ενώ χρηματοδοτεί και τα έξοδα καλλιέργειας σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για την αγροτική παραγωγή» λέει ο κ. Καλφούντζος. Ειδικά σε αυτή την περίοδο των capital controls ήταν «διπλή λύση». Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας –Κτηνοτροφίας, μέσω της «ειδικής κάρτας» μπορούν να πληρώσουν και τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση της ειδικής αυτής κάρτας.
Οι συνεργασίες, που αφορούν ουσιαστικά στην απορρόφηση των προϊόντων που παράγονται σε πρωτογενή μορφή στο χωράφι και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι με άλλους τρεις Συνεταιρισμούς: αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», προβατοτρόφων «ΓΑΛΑ-ΕΛΑςς» και Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, καθώς και με 8 βιομηχανίες: Δημητριακή, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ, Μπάρμπα –Στάθης ΑΒΕΕ, Ελληνικά Λιπάσματα ELFE, Μelissa –Κίκιζας, ΖΕΙΚΟΣ Γ.Δ.Α.Ε.Β., Μύλοι Μελιού –Αλευροβιομηχανία και ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Βύσσας. Σημειώνεται ότι η τελευταία δραστηριότητα του Συνεταιρισμού αφορά στη σύσταση μιας ομάδας 14 παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια σκόρδου σε πάνω από 150 στρέμματα στην περιοχή του Πλατυκάμπου, που έχει παράδοση στο προϊόν, οπότε και έχει προοπτικές να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα brand ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Τα μέλη του Συνεταιρισμού εκτιμούν ότι πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια όπου η εγχώρια ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και καλύπτεται στη συντριπτική της πλειοψηφία με εισαγωγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ