Σία Αναγνωστοπούλου: Ποια είναι η υφυπουργός που έβαλε «φωτιά» στην Εκκλησία [εικόνες]

Μια δήλωσή της για την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τα θρησκευτικά στο σχολείο στάθηκε η αφορμή να προκληθεί σχεδόν «ιερός πόλεμος» με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η δήλωσή της ήταν, ωστόσο, εξαιρετικά ήπια και εντελώς διαδικαστική: Σήμερα, όταν ένας μαθητής θέλει να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο, θα πρέπει οι γονείς του να κάνουν αίτηση αναφέροντας ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνουν οι γονείς το θρήσκευμά τους (στο όνομα της ανεξιθρησκείας) και ότι μια απλή αίτηση αρκεί ώστε ένας μαθητής να απαλλάσσεται από τα θρησκευτικά. Ετσι ξεκίνησε ο ιερός πόλεμος με την Εκκλησία.

Οταν ζητήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σχολιάσει την πρόταση του υπουργείου, δήλωσε: «Δεν είναι του υπουργείου. Κάποια κυρία που έχει ορισμένες ιδέες τής ήρθε στο μυαλό...», ενώ αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι αρμόδιο γι' αυτό το θέμα είναι το Σύνταγμα. «Πρέπει οι Ελληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρίνιση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν και το ζήτημα έληξε προς το παρόν. Η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να υπερασπιστεί περαιτέρω τις απόψεις της, ενώ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αναγκάστηκε να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο μετά τη θύελλα που προκάλεσε στην Εκκλησία μια ανώδυνη κατά τα λοιπά δήλωση.

Μόνιμο θύμα των «πατριωτών»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σία Αναγνωστοπούλου προκαλεί αντιδράσεις. Οταν τοποθετήθηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, δίπλα στον Νίκο Κοτζιά, πολλοί ένθερμοι πατριώτες θυμήθηκαν ότι η Αχαιή ακαδημαϊκός τοποθετήθηκε παλαιότερα υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, ενώ κατηγορήθηκε απροκάλυπτα για «τουρκολάγνος», επειδή γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά!

Ποια είναι

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959 και πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και πτυχίο στην τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform Europe.

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ποια τάση ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ η Σία Αναγνωστοπούλου

Στη λεγόμενη «Πλατφόρμα 2010». Γνωστή σε πολλούς και ως «τάση Παπαδημούλη». Ανήκει σε αυτήν και ο Γιάννης Μπαλάφας και μετέχουν αμφότεροι στην κυβέρνηση.

Με την οικογένειά της στην ορκωμοσία:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ