Σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ η ανεργία στους νέους - iefimerida.gr

Σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ η ανεργία στους νέους

Ανεργία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πέρα από κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη διαμορφώνονται οι επίσημοι δείκτες της ανεργίας, απειλώντας να "καταπιεί" τις πιο παραγωγικές ηλικίες του πληθυσμού αλλά και ολόκληρες περιοχές, την ώρα που οι συζητήσεις εντός της Κυβέρνησης και εντός του Κοινοβουλίου αναλώνονται αποκλειστικά και μόνο στο εύρος και στην ένταση των ενδεδειγμένων δημοσιονομικών μέτρων. Πίσω από τον γενικό δείκτη ανεργίας του Ιουλίου- που έφτασε στα ούτως ή άλλως εκρηκτικά επίπεδα του 16,5%- κρύβονται οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των επιμέρους δεικτών, που αποτυπώνουν τη πραγματική ένταση του προβλήματος.

Στο πρώτο που πρέπει να σταθεί κανείς είναι η ανεργία των νέων έως 24 ετών, που σπάει μήνα με το μήνα κάθε ρεκόρ. Τον Ιούλιο- δηλαδή στη καρδιά της θερινής περιόδου όπου οι θέσεις εργασίας έστω εποχικού χαρακτήρα πολλαπλασιάζονται- η ανεργία των νέων έφτασε στο απίστευτο 42,4%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι περισσότεροι από έναν στους τέσσερις νέους κινείται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Αυτό που πρέπει να προβληματίζει ενδεχομένως περισσότερο, είναι ότι αυξήθηκε αλματωδώς η ανεργία και στη ζώνη 25- 34 ετών, φτάνοντας στο εξωφρενικό 23,3%, γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο ότι άνεργοι είναι ως επί το πλείστον νέοι και ανειδίκευτοι.

Ανατριχιαστικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στη γεωγραφία της ανεργίας, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι επτά περιφέρειες επί συνόλου δεκατριών, έχουν ανεργία πάνω από τον μέσο όρο του 16,5%. Τα σκήπτρα κρατά με διαφορά η Στερεά Ελλάδα, όπου η ανεργία διαμορφώνεται στο 22,7%, ανεργία πάνω από 18% σκιάζει την Α. Μακεδονία- Θράκη, τη Κ. Μακεδονία, τη Δ. Μακεδονία, ενώ Θεσσαλία, Δ. Ελλάδα, Αττική βρίσκονται στη ζώνη 16,7- 17,5%.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στην επίσημη ανεργία, κάτι που σημαίνει ότι αν συνυπολογίσει κανείς όσους εργάζονται με μερική απασχόληση και ημιαπασχόληση, βρίσκονται δηλαδή στη ζώνη 300- 400 ευρώ στη καλλίτερη περίπτωση, τότε η πραγματική ανεργία κινείται με ταχύτητα προς το 20%, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και διεθνείς οργανισμοί που επισημαίνουν ότι εάν δεν ενισχυθεί τάχιστα και γενναία η πραγματική οικονομία της Ελλάδας, οι κοινωνικοί δείκτες θα επιβαρυνθούν δραματικά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ