Οι τράπεζες θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ -Τι γίνεται με τη «μαύρη τρύπα» των δανείων - iefimerida.gr

Οι τράπεζες θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ -Τι γίνεται με τη «μαύρη τρύπα» των δανείων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το επόμενο εννεάμηνο θα είναι το πλέον καθοριστικό για τις ελληνικές τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίησή τους είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης, αλλά και ουσιαστικό ζήτημα για τη συνολική εικόνα της ελληνική οικονομίας.

Για να γίνει, όμως, αυτό και να φανεί πόσα χρήματα από τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου θα χρειαστούν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι συστημικές τράπεζες στο ενεργητικό τους. Άλλωστε, αυτές οι «μαύρες» τρύπες είναι που καθιστούν το όλο εγχείρημα αρκετά δύσκολο.Το τεράστιο εγχείρημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεκινά τον ερχόμενο μήνα και έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η ΤτΕ επέλεξε την BlackRock να ομαδοποιήσει ανά κατηγορία τα προβληματικά δάνεια και να εντοπίσει τις αδυναμίες ανά τράπεζα στη διαχείρισή τους. Κι όλα αυτά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Συμπληρωματικά στο έργο αυτό θα έρθει να λειτουργήσει έρευνα του ΤΧΣ (πρόκειται να επιλεγεί σύμβουλος) που θα εξειδικεύει προτεινόμενες λύσεις για κάθε τράπεζα και κάθε τύπο δανείου.

Σε επόμενο στάδιο που υπολογίζεται μέσα στο Νοέμβριο θα προχωρήσει η βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας νοικοκυριών και εταιριών. Παράλληλα θα τροποποιηθεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα ενεργοποιηθούν πλήρως τα εξειδικευμένα τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής πτώχευσης. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να δημιουργηθεί και "Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου" που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών.

Στην πράξη τα δύσκολα ξεκινούν τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να διαμορφωθούν συντονιστικοί μηχανισμοί για τους οφειλέτες με μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια χρέη και να θεσπιστεί νομοθεσία για την ταχεία εκκαθάριση μη βιώσιμων οντοτήτων έως τα τέλη Μαρτίου 2016 και ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

Από τον Δεκέμβριο 2015 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016, ΤτΕ και τράπεζες θα έχουν συμφωνήσει τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης χρεών και της σύστασης κοινών επιχειρήσεων.

Κατόπιν όλων αυτών, τον Ιούνιο του 2016 θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα και θα γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις, ενώ οι τράπεζες θα είναι πλέον υποχρεωμένες να υποβάλουν αναφορά ανά τρίμηνο για τις επιδόσεις τους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι βασικών δεικτών.

Οι τράπεζες θα πιάσουν... ταβάνι

Πάντως, αναλυτές και άνθρωποι που γνωρίζουν από μέσα στο θέμα, αναφέρουν στο Bloomberg πως η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι τόσο μεγάλη που θα πιάσει το... ταβάνι των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί από το τρίτο πακέτο στήριξης. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι ελεγκτές καταγράφουν μέχρι τώρα τα στοιχεία των τραπεζών και τα βρίσκουν υπερτιμημένα. Έτσι, ενδέχεται να εμφανιστούν «τρύπες» στα κεφάλαιά τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει κάποιες τράπεζες στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους ή στον περιορισμό μη βασικών δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια και να μην καταφύγουν σε bail in.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ