Αρχισαν τα όργανα στο ΥΠΟΙΚ: Επανεξετάζουν τώρα το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών στη φορολογία εισοδήματος - iefimerida.gr

Αρχισαν τα όργανα στο ΥΠΟΙΚ: Επανεξετάζουν τώρα το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών στη φορολογία εισοδήματος

Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μια ολόκληρη σελίδα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Τσακαλώτου- Χουλιαράκη για τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος, αλλά όσο κι αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει ούτε λέξη για την ταμπακιέρα ήτοι για το ποιος θα «φάει» τις επιβαρύνσεις.

Αυτό που προκύπτει, όμως, διαβάζοντας προσεκτικά πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης, είναι ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα θέματα εδώ και τώρα, αλλά ότι θα εφαρμοστούν στην παρούσα φάση ΜΟΝΟ όσο αναφέρονται ρητώς στη συμφωνία. Με δεδομένο ότι σε περίπου 3 μήνες το σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανοίξει και να δεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015- αποτελεί μνημονιακή δέσμευση- στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. "Δεν προλαβαίνουμε τεχνικά", επισημαίνουν και παραπέμπουν στα όσα προβλέπει το Μνημόνιο.
Ανατρέχοντας στις σχετικές προβλέψεις μπορεί να βρει κανείς κατ' αρχάς τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 20% από το φορολογικό έτος 2016 ήτοι από την επόμενη χρήση κι όχι από τα φετινά εισοδήματα, ενώ προβλέπεται και η αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια (από το 11% στο 15% ως 12.000 ευρώ κι από το 33% στο 35% για το επιπλέον), χωρίς όμως να αναφέρεται ρητώς από ποια χρήση θα γίνει η αλλαγή. Όσον αφορά, δε, στην ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, αυτό θα πρέπει να γίνει από το 2016 άρα θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί εντός της επόμενης χρονιάς και όχι αναγκαστικά από φέτος.

Αυτή είναι, πάντως, η ερμηνεία που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να είναι ακόμα σαφής η άποψη των δανειστών, οι οποίοι τον Οκτώβριο περιμένουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και για το φορολογικό, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ούτε από τη δική τους πλευρά αν και πόσο περιμένουν να συμβάλει στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις Χουλιαράκη- Τσακαλώτου περί επανεξέτασης των συντελεστών που ισχύουν για διαφορετικές πηγές εισοδήματος άναψαν φωτιές και φούντωσαν τα σενάρια για τις κλίμακες, τα αφορολόγητα και τα εισοδήματα που θα επωμιστούν τα φορολογικά βάρη. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι κάποιος που έχει εισοδήματα από πολλαπλές πηγές και σήμερα φορολογείται ξεχωριστά, θα φορολογείται, πλέον, συνολικά για το εισόδημα του, με κίνδυνο ο φόρος του να αυξηθεί κατακόρυφα. Ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται, πάντως, ότι το Κουαρτέτο δεν καλοβλέπει αυτό το σενάριο. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει σενάριο που προβλέπει ξεχωριστή κλίμακα για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ένα τρίτο σενάριο προβλέπει ξεχωριστές κλίμακες για κάθε κατηγορία εισοδήματος αλλά με ίδιους συντελεστές και αφορολόγητο ΜΟΝΟ για μισθωτούς- συνταξιούχους.

Ποιοι θα επωμιστούν τα νέα βάρη; Αν και στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος, από τις ως τώρα κινήσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι η γραμμή έχει τραβηχτεί στις 30.000 ευρώ. Όσο για τον ανώτατο συντελεστή, μετά από την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, είναι πιθανόν να φτάσει στο 48% ή στο 50%, για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΟΙΚ φορολογικοί συντελεστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ