WS Journal: Οι Ελληνες φοροδιαφεύγουν εδώ και... αιώνες - iefimerida.gr

WS Journal: Οι Ελληνες φοροδιαφεύγουν εδώ και... αιώνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι πρόσφερε η μισή ντουζίνα από εκλογές στις οποίες έχουν καταλήξει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια; Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, σίγουρα δεν έχουν δώσει μια λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε άρθρο για την... ιστορία της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα (από την αρχαιότητα έως σήμερα), αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το βαρύ λογαριασμό της ανεργίας, της συρρίκνωσης της οικονομίας και του βουνού χρέους. Πάνω από όλα, όμως, οφείλει να δώσει μια οριστική λύση στο θέμα της φοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζεται πως το 1/4 του ΑΕΠ της Ελλάδας δεν είναι καταγεγραμμένο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του κράτους για το 2015 να υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών προβλέψεων. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι... νέο για τους Έλληνες, αναφέρει η συντάκτρια Αμάντα Φόρμαν, καθώς την περίοδο που η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1453-1821), οι Έλληνες θεωρούσαν πατριωτικό καθήκον να μην πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονταν από τους Τούρκους.

Γενικώς, η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι ζητήματα σύμφυτα με τον ανθρώπινο πολιτισμό και μια μικρή καταβύθιση στην Ιστορία μπορεί να μας αποδείξει: Εμφανίζεται στη Μεσοποταμία όταν οι Σουμέριοι δούλευαν στη «μαύρη» αγορά. Μάλιστα, οι οικονομικές αρχές της περιοχής είχαν συλλάβει ένα έμπορο, εν ονόματι Pushuken, ο οποίος εντοπίστηκε να… λαδώνεται!

Οι Ρωμαίοι, προσθέτει το δημοσίευμα, ήταν οι πλέον αποτελεσματικοί στην είσπραξη των φόρων.
Ωστόσο, επί εποχής του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) όλα άλλαξαν, καθώς ο αυτοκράτορας υιοθέτησε μία οικονομική πολιτική, η οποία περιελάμβανε την επιβολή διευρυμένης φορολογίας.

Η τακτική του Νέρωνα άσκησε εξόχως αρνητικές επιδράσεις τόσο στην οικονομία της αυτοκρατορίας όσο και στα ταμεία της Ρώμης. Τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., οι αυτοκράτορες επιχείρησαν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα, θεσπίζοντας μία πιο προοδευτική φορολογία.

Ωστόσο, η ζημιά αποδείχθηκε ανεπανόρθωτη, γεγονός που οδήγησε και στην κατάρρευση της Ρώμης το 476 μ.Χ. Έξι αιώνες αργότερα, η ιαπωνική αριστοκρατία εφάρμοσε ένα πανομοιότυπο μοντέλο με τα ίδια αποτελέσματα.Η αύξηση των φόρων έφερε… άδεια ταμεία, με αποτέλεσμα, στα μέσα του 12ου αιώνα, η αυτοκρατορία να κηρύξει χρεοκοπία.

Σε αντίθεση με την Ρώμη και την Ιαπωνία, στην Κίνα τους αιώνες που ακολούθησαν (1644-1912) η κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές εναντίον της υπερφορολόγησης των πολιτών, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις αυστηρές ποινές, οδήγησαν σε αύξηση των κρατικών εσόδων.

Για να καταλήξει το άρθρο στο σήμερα, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, σπεύδει να σημειώσει η εφημερίδα, υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ε.Ε. δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στις πισίνες και τις… Porsche. Ήρθε η ώρα, η αρνητική παράδοση της φοροδιαφυγής να ανακοπεί!».




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ