Ο Τσίπρας ορκίζεται απόψε -Ο Καμμένος ίσως γίνει αντιπρόεδρος - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ορκίζεται απόψε -Ο Καμμένος ίσως γίνει αντιπρόεδρος

Φωτογραφία: In Time News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρετός στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεργάτες του γράφουν και σβήνουν τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Οπως όλα δείχνουν, στελέχη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και της υπηρεσιακής κυβέρνησης φιγουράρουν ως φαβορί για να βρίσκονται ξανά σε υπουργικό θώκο. Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τετ α τετ που θα έχουν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στις 15:00, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Φαβορί ο Δραγασάκης για πρόεδρος της Βουλής

Οπως έχει γράψει από το πρωί το iefimerida.gr, το πρόσωπο που «παίζει» δυνατά για πρόεδρος της Βουλής είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Μάλιστα στην περίπτωση που προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο θα καταργηθεί και η αντιπροεδρία. Ωστόσο από την Κουμουνδούρου αφήνουν ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αντικαταστάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου να είναι ένας εκ των Νίκου Βούτση (πρώην υπουργός Εσωτερικών) και Θοδωρή Δρίτσα (πρώην υπουργός Ναυτιλίας).

Υφυπουργός Τρόικας παρά τω πρωθυπουργώ

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει κατ' αρχάς στη θέσπιση θέσης υφυπουργού ο οποίος -κατά τα πρότυπα της πορτογαλικής κυβέρνησης- θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Μνημονίου και βέβαια θα αναφέρεται μόνο στον πρωθυπουργό.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κουμουνδούρου απέδιδε μάλιστα την εν λόγω ιδέα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ υπενθυμίζεται πως αυτή η πρακτική στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε μετά από συστάσεις των τροϊκανών.

Οι αμετακίνητοι και οι καραμπόλες

Στην περίπτωση που δεν προταθεί τελικά ο Γιάννης Δραγασάκης για τη θέση του προέδρου της Βουλής, αλλά ένα από τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, τότε αυτομάτως ξεκινούν οι καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα, με τον Πάνο Σκουρλέτη να είναι φαβορί για αντικαταστάτης του κ. Βούτση. Μία τέτοια επιλογή όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να μείνει «ορφανό» το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας.

Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης, ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης. Οσον αφορά στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ και ο Πάνος Κουρουμπλής φαίνεται πως θα διατηρήσει τη θέση του στο υπουργείο Υγείας.

Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών) και η Θεανώ Φωτίου. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ ο κ. Ιωάννης Μουζάλας ακούγεται πως θα παραμείνει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το σταυρόλεξο για την επιλογή του «τσάρου»

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών πρώτο φαβορί είναι ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Επιστροφή Σακελλαρίδη στην κυβέρνηση

Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ και η θέση του β' αντιπροέδρου

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ενδεχομένως να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση ο κ. Καμμένος να εγκαταλείψει το ΥΠΕΘΑ και να αναλάβει χρέη β' αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Προφανώς αυτό προϋποθέτει πως ο κ. Δραγασάκης δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του και κάποιο άλλο πρόσωπο θα αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ σε χαρτοφυλάκια, δεν έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός, ωστόσο υπενθυμίζεται πως πριν από τις εκλογές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος είχε έξι στελέχη του στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Ελενα Κουντουρά (αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού), Παναγιώτη Σγουρίδη (υφυπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης), Παύλο Χαϊκάλη (υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου) και ο κ. Καμμένος (υπουργός Αμυνας).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ