Ποιός είναι ο ρόλος της δίαιτας στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ; - iefimerida.gr
DOC 

Ποιός είναι ο ρόλος της δίαιτας στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ;

Η δίαιτα και τα προγράμματα υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, ακόμα και αν η ρύθμιση γίνεται με ινσουλίνη ή φάρμακα.

Αν δεν υπάρχει συγχρόνως δίαιτα και άσκηση, δεν μπορούμε να πετύχουμε την καλή ρύθμιση του σακχάρου.

Έχει στόχους το πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης;

Δεν αρκεί να λέει ένας διαβητικός :«κάνω λίγη δίαιτα και λίγο περπάτημα, αλλά δεν χάνω τίποτε». Πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι.

Πέντε στόχοι για τον διαβήτη

  1. Μείωση του σωματικού βάρους κατά 5% εφ' όσον είναι αυξημένο.
  2. Άσκηση 30 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
  3. Μείωση 30% των λιπαρών που τρώει κάποιος κάθε μέρα. 
  4. Αύξηση κατά 25-35 γραμμάρια των φυτικών ινών ημερησίως.
  5. Συστηματική εκπαίδευση του πληθυσμού, αλλά κυρίως των διαβητικών για αλλαγή του τρόπου ζωής.

m2 Αγαπητοί φίλοι αν έχετε προδιάθεση για διαβήτη, αν υπάρχουν συγγενείς που είναι ήδη σακχαροδιαβητικοί, ακολουθώντας τις οδηγίες που είπαμε, έχει τεκμηριωθεί από μελέτες οτι λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρόληψη. Βέβαια, αν είστε ήδη διαβητικοί οι στόχοι είναι πιο αυστηροί. Για υπέρβαρα παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25kgr/πρέπει να μειωθούν 500 - 1000 kcal ημερησίως από τις ημερήσιες ανάγκες.

Μπορεί ένας διαβητικός να τρώει υδατάνθρακες;

Η σύγχρονη διατροφολογία δεν δικαιολογεί δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες. Έτσι ένας διαβητικός μπορεί να καταναλώσει ψωμι, ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες ακόμη και ελαφρά γλυκά (ειδικά για διαβητικούς), αλλά περιορισμένης ποσότητας, πχ 30gr ψωμί μαύρο για πρωϊνό, 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι ή μακαρόνια, δύο μικρές πατάτες για μεσημεριανό. Τα φρούτα περιέχουν απλά σάκχαρα και φυτικές ίνες και επιτρέπονται μέχρι 3 ημερησίως.

Οι φυτικές ίνες επιτρέπονται στον σακχαρώδη διαβήτη;

Οι διαβητικοί πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν φυτικές ίνες. Καθημερινά η κατανάλωση λαχανικών σε κάθε γεύμα, τουλάχιστων τριών φρούτων ημερησίως και 4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως ευνοούν τη ρύθμιση του σακχάρου.

Αγαπητοί διαβητικοί,

  • Τις πρωτεϊνες που τρώτε καθημερινά (γάλα, γιαούρτι, κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) αν είστε με νεφροπάθεια. Πρέπει να είναι χαμηλές ( 0,8 kgr/ kg βάρους την ημέρα).
  • Τα λίπη και ειδικά τα κεκορεσμένα και trans λιπαρά αυξάνουν την χοληστερόλη και απορρυθμίζουν τον διαβήτη. Το ελαιόλαδο και τα ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα) ευνοούν την καλή ρύθμιση του σακχάρου.
  • Το οινόπνευμα ( έως 10gr για γυναίκες και 20gr για άνδρες ημερησίως, πχ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί) επιτρέπεται μαζί με το γεύμα, κυρίως στα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Αλλιώς κινδυνεύουν από παρατεταμένη υπογλυκαιμία. 
  • Οι γλυκαντικές ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιήτε είναι ασπαρτάμη, σακχαρίνη, νεοτάμη, σουκραλόζη. Η φρουκτόζη έχει την ίδια θερμιδική απόδοση με τη ζάχαρη, απορροφάται όμως πιο αργά. 

Συμπερασματικά: Η άσκηση και η σωστή διατροφή προσαρμοσμένη ατομικά στον τύπο κάθε διαβητικού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε θεραπείας.

Σας παραθέτω ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο θερμίδων σαν ένα γενικό πρότυπο. Δεν σας συστήνω να το ακολουθήσετε ακριβώς γιατί σίγουρα ο γιατρός σας έχει δώσει κάτι ανάλογο που σας ταιριάζει. (ακολουθεί το διαιτολόγιο του Τζανείου).

Καλή επιτυχία.

  1. Γάλα αποβουτυρωμένο άγλυκο (240) ένα φλυτζάνι του τσαγιού.  
  2. 1 φέτα ψωμί 30 γραμμάρια άσπρο ή 35 γρ. μαύρο η φρυγανιά 15 γραμ.

Δεκατιανό:1 μερίδα φρούτου ή μισό τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών

  1. 110 γραμ βραστό ή ψητό άπαχο κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή μπιφτέκι
  2. 1 φέτα ψωμί 30 γραμ. και 1 φλυτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά ή φασολάκια ή μπιζέλια ή αρακά ή 2 μέτριες βραστές ή ψητές πατάτες
  3. χορταρικά εποχής
  4. 3 κουταλάκια του γλυκού λάδι (15 γραμ. ) για το φαγητό και τη σαλάτα.

Απογευματινό:Μία μερίδα φρούτου ή γιαούρτι με 2% λιπαρά.

  1. Ένα αυγό βραστό (όχι πάνω από 3 αυγά την εβδομάδα) ή 30 γρ. τυρί ή 60 γρ μυζήθρα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  2. Δύο φέτες ψωμί 60 γρ. ή ένα φλυτζάνι ρύζι, ή ζυμαρικά, ή φασολάκια, ή μπιζέλια, ή αρακα, ή 2 μέτριες βραστές ή ψητές πατάτες.
  3. χορταρικά εποχής
  4. μία μερίδα φρούτου
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι (10 γραμ.) για το φαγητό και τη σαλάτα.     

Προ του ύπνου:Μία μερίδα φρούτου .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ